Hlavní obsah

Papež František se sešel s bývalými sexuálními otrokyněmi

Vatikán
Aktualizováno

Papež František se ve čtvrtek sešel se čtyřmi bývalými sexuálními otrokyněmi z Maďarska, Argentiny a Chile a podle některých zahraničních médií i z Česka. Podle agentury AFP však šlo o Slovenku. Papež odsoudil obchodování s lidmi jako zločin proti lidskosti. Informovala o tom ve čtvrtek agentura ANSA.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Papež František

Článek

S odvoláním na prohlášení Vatikánu agentura ANSA uvedla, že si papež vyslechl vyprávění čtyř mladých bývalých prostitutek o jejich osudech. Povzbuzoval je, aby se pokusily překonat svoje traumatické zkušenosti.

"Obchod s lidmi je ranou na těle současného lidstva, ranou na Kristově těle. Je to zločin proti lidskosti," prohlásil papež podle české mutace serveru Rádia Vatikán před účastníky v pořadí už druhého sympozia o boji proti obchodu s lidmi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jestliže jsme se zde sešli, abychom spojili své síly, znamená to, že si přejeme doprovázet a posilovat strategie a profesionální přístup evangelijním soucitem a blízkostí k mužům a ženám, kteří jsou oběťmi tohoto zločinu," citoval Františka vatikánský rozhlas.

Mezinárodní spolupráce

Sympozia se zúčastnili jak představitelé policie, tak humanitární pracovníci z více než 20 zemí. Úkoly každé z těchto zaangažovaných skupin jsou podle papeže různé. První používá tvrdé nástroje legislativy, druhá má obětem zločinu nabídnout přijetí a lidskou vřelost. Jde o přístupy, které se vzájemně doplňují a jejich spolupráce je velmi důležitá, zdůraznil dále František.

Hlavním cílem vatikánského sympozia je posílit mezinárodní spolupráci v boji s touto formou organizovaného zločinu. Šéfové policií, kteří se konference zúčastnili, založili podle agentury AFP takzvanou skupinu svaté Marty, na počest místa trvalého pobytu papeže. Skupina se má scházet pravidelně s představiteli církve v rámci spolupráce proti tomuto druhu zločinu. Příští zasedání se má uskutečnit v listopadu v Londýně.

"Naše strategie musí fungovat napříč všemi hranicemi, jazyky, kulturami a náboženskými vírami," řekl k tomu generální tajemník Interpolu Ronald Noble.

",Obchodníci‘ se nestarají o tyto rozdíly, naopak z nich celá léta těží," dodal.

Záchrana lidských životů na prvním místě

"Pokud jde o obchodníky s bílým masem, to jsou skuteční zločinci. Můžeme jistě říci, že takto se s člověkem nenakládá, ale naše práce má své limity. Musí zasáhnout občanské autority a pořádkové síly," řekl na fóru podle Rádia Vatikán nigerijský kardinál John Onaiyekan.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Šéf italské policie Alessandro Pansa podotkl, že prvotním cílem bezpečnostních složek je zachraňovat lidské životy. "V boji s obchodem existuje koordinace, jde o boj proti formě organizovaného zločinu, který je zdrojem vůbec největšího nelegálního obohacování na světě. Proto se v něm angažují všechny země," upozornil. Spolupráce prý však vázne v péči o oběti sexuálního otroctví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám