Hlavní obsah

Je to jako zlý sen, říká muž bez paměti v Norsku. Rodiče na fotkách nepoznal

– Oslo

Mladý muž, jehož našli v Norsku v prosinci venku ve sněhu a který si nepamatuje, kdo je, vítá zprávy o tom, že se k němu hlásí jeho údajní rodiče v České republice. Když mu ale vyšetřovatelé ukázali jejich fotografie a sdělili jejich jména, nic mu to neříkalo. V rozhovoru pro norskou televizi NRK svůj stav popsal jako zlý sen.

Foto: ČTK/AP

Neznámý muž hovoří i česky.

Článek

„Nepřál bych to nejhoršímu nepříteli. Vím, že to zní jako klišé, ale tohle je skutečně nejhorší ze zlých snů. Ničí vás to zevnitř,“ řekl neznámý norské televizi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prohlásil také, že vítá zprávy o tom, že se ozvali jeho rodiče, ale je to podle jeho slov jen jedna ze stop, kterou policie sleduje. „Nic z toho se mnou ale nijak nehnulo. Bohužel, tak to je,“ doplnil.

Podle policie mladý muž, který si říká John Smith, nereagoval ani na fotografie lidí, kteří se v Česku přihlásili jako jeho příbuzní. Policie chce v ověřování totožnosti pokračovat. Plánuje porovnat vzorky jeho DNA a údajných rodičů. Testy by mohly být hotové do pátku.

Má strach

Muže nalezli ve východní části norského hlavního města Osla v polovině prosince. Ležel ve sněhové závěji a na těle měl množství poranění. Žádné doklady u sebe neměl.

Z útočníků má podle svých slov stále strach. „Ti lidé, co mi to udělali, tady pořád jsou. Dosud nevěděli, že jsem přežil, ale teď to vědí. Vědí už, že jsem v Oslu, neskrývám se a nemám žádnou ochranu,“ řekl NRK.

Podle televize kvůli obavám změnil svůj vzhled a už se nepodobá muži na snímku, který uvolnila norská policie.

Mladý muž hovoří dobře anglicky, ovšem s „východoevropským přízvukem“. Rozumí češtině, slovenštině, polštině i ruštině.

Policie po jeho totožnosti dlouho marně pátrala, a tak se tento týden obrátila s prosbou na veřejnost. Po zveřejnění zprávy se přihlásili jeho příbuzní v ČR. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám