Hlavní obsah

Anděla smrti odsoudili na 20 let vězení

Právo, ivi

Zdravotníka Jaroslava Dobiáše, kterého slovenská média označují přívlastkem Anděl smrti, odsoudil ve středu Okresní soud Bratislava I na dvacet let vězení. Soud ho uznal vinným z úmyslného usmrcení 63leté pacientky v bratislavské Univerzitní nemocnici.

Foto: TV Markíza

Jaroslav Dobiáš

Článek

Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné, obhájce obžalovaného se na místě odvolal. Dobiáš se měl činu dopustit v roce 2011. Pacientce měl podat lék, který jí způsobil smrt. K činu se původně přiznal a tvrdil, že pacientku chtěl ušetřit dalšího utrpění, později však svou výpověď změnil. Tvrdil, že léky spletl. „Je mi líto, zmýlil jsem se,“ řekl u soudu.

Na středečním přelíčení byly předloženy ampulky léků, o nichž obžalovaný tvrdil, že si je popletl. Soudce upozornil na zcela odlišné balení obou léků, které si podle jeho názoru nelze splést.

Obhájce tvrdil, že omyl nelze nikdy vyloučit. Jako příklad uvedl řidiče, kteří si při tankování spletou benzin s naftou.

Dobiáš pracoval v minulosti také v trenčínské nemocnici, kde došlo rovněž k podezřelým případům úmrtí pacientů. Podezření a souvislost s Dobiášem se však nepotvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám