Hlavní obsah

Muž nalezený v Norsku věří, že by mohl být Čech

– Oslo/Praha

Norská policie získala několik stop při pátrání po identitě muže, které vedou do České republiky. Mladík, který byl nalezen v prosinci v závěji, trpí ztrátou paměti. Nepamatuje si své jméno, říká si John Smith, ale uvádí, že by mohl být Čech.

Foto: ČTK/AP

Neznámý muž hovoří i česky.

Článek

„Myslím, že jsem Čech, protože tomuto jazyku rozumím nejlépe. Rozumím také polsky, slovensky a rusky. Ale přemýšlím a sním v angličtině," řekl muž. Norsky neumí.

”Věříme, že může být původem z České republiky. Také jsme z Česka získali několik zajímavých tipů," uvedl ve středu vyšetřovatel Sturla Henriksbö televizi NRK.

"Je evropského původu, mluví velmi dobře anglicky s východoevropským přízvukem,“ uvedla v úterý norská policie. [celá zpráva]

Vzala mu otisky prstů, ale nikomu v databázi Interpolu neodpovídají. „Aspoň vím, že nejsem zločinec, ačkoli bych si skoro přál, abych byl. Pak by zjistili, kdo jsem.”

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková v úterý ČTK sdělila, že norské úřady už krátce po nalezení muže v prosinci oslovily českou policii se žádostí o pomoc. ”Zatím se nám nepodařilo totožnost nalezeného muže zjistit, ale s norskou stranou nadále spolupracujeme,” dodala. Ve veřejně dostupné databázi osob, po kterých pátrá česká policie, se žádná fotografie neshoduje s obrázkem zveřejněným v Norsku.

Česká policie pátrá marně

Muž, který měří 187 centimetrů, má modré oči a světlé vlasy, byl nalezen na ulici dehydrovaný, hladový a s řeznými poraněními na těle. Některá ze zranění prý naznačují, že mohl mít delší dobu svázané ruce. Norská policie vyšetřuje, zda se dotyčný nestal obětí trestného činu.

„Byl jsem paralyzován a nemohl jsem mluvit. Doktor řekl, že mi v těle našli různé drogy,” vypověděl muž.

Muž žije v Norsku již čtyři měsíce, stále si ale na nic ze svého předchozího života nevzpomíná. ”Nikoho tady neznám, jsem zoufalý, bojím se a nepřeji si nic jiného než se dostat z této situace,” sdělil telefonicky norské televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám