Hlavní obsah

Polský poslanec neumí pořádně anglicky, žije ale jako emigrant v Londýně

Právo, Pavol Minárik

Od roku 2004 odešlo více než milión Poláků za prací do Británie a většina z nich tam chce zůstat. Poslanec Artur Debski z opoziční strany Tvoje hnutí (TR) chce na vlastní kůži zjistit, proč tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Artur Debski si pronajal byt v londýnské čtvrti Wandsworth, kde žije na sedm tisíc Poláků. Ilustrační snímek

Článek

Odletěl do Británie nejlevnějšími aerolinkami a přes Facebook si pronajal nejlevnější byt (spává ve spacáku na zemi) v londýnské čtvrti Wandsworth, kde už žije na sedm tisíc jeho krajanů, kteří tam přišli za prací. Oznámil, že na živobytí vydá týdně nanejvýš sto liber (3300 Kč).

Je mu 45 a má chabou angličtinu

„Ještě nevím, co budu dělat. Je mi 45, a protože moje angličtina je slabá, budu zřejmě dělat fyzicky v obchodě nebo v kuchyni, jako mnoho přicházejících Poláků,“ uvedl v rozhovoru po příletu do Londýna, který v úterý zveřejnila Gazeta Wyborcza.

Nesežene-li si práci, zkusí to přes Jobcentre Plus. Mnohá polská média, ale i politici ho obvinili z populismu a z toho, že má zájem jen o zpopularizování své osoby a strany TR. Jejím předsedou je liberální antiklerikál Janusz Palikot.

Musí být přece nějaké objektivní důvody, proč do ciziny odešlo tolik našich lidí, proč jich přes šest miliónů pracuje dnes v zahraničí
poslanec Artur Debski

„Pokud chtěl znát příčiny problému, měl si prostudovat seriózní analýzy o příčinách emigrace, které jsou v knihovně Sejmu,“ uvedla Ewa Winnická, která se zabývá problematikou polského vystěhovalectví.

Slabý přínos úřadů práce

„Analýz máme celé hory. Chválíme se jako jedna z nejlépe se rozvíjejících ekonomik v EU, ale od vstupu do EU v roce 2004 jen do Británie odešlo přes milión Poláků,“ upozornil Debski. Dodal, že tam 72 procent z nich chce zůstat, vzít si úvěry a vychovávat tam i děti. Čtyřicet procent chce požádat o britské občanství.

„Musí být přece nějaké objektivní důvody, proč do ciziny odešlo tolik našich lidí, proč přes šest miliónů pracuje dnes v zahraničí, proč jich jen loni emigrovalo na půl miliónu a proč máme doma dalších 2,7 miliónu lidí bez práce," zdůraznil poslanec.

Úřady práce v Polsku stojí podle něj stát velké peníze, ale jejich skutečná hodnota je mizivá, protože zaměstnávají jen úředníky, kteří v nich sedí. Britský systém pomoci nezaměstnaným je v porovnání s polským až neuvěřitelně účinný. Debski si ho chce vyzkoušet a informovat o něm nejen politiky, ale i veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám