Hlavní obsah

Mladík ležel v Oslu v závějích a neví, kdo je. Mluví prý i česky

Oslo
Aktualizováno

Policie v Norsku zjišťuje totožnost mladého muže, který hovoří pěti jazyky včetně češtiny, ale tvrdí, že neví, kdo je a odkud. Vyšetřovatelé zatím marně ve věci kontaktovali Interpol, informovala v úterý agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Neznámý muž hovoří i česky.

Článek

Muž ve věku 20 až 30 let rozumí česky, slovensky, polsky a rusky a dobře ovládá i angličtinu, ovšem s východoevropským přízvukem, oznámily úřady.

Policie mladého muže našla na zasněžené ulici v hlavním městě Oslo v prosinci. Modrooký, 187 centimetrů vysoký mladý muž u sebe neměl žádné doklady. Vyšetřovatelé se domnívají, že se stal obětí trestného činu, mohl být napaden.

John Smith

Neznámý se sám nazývá Johnem Smithem a souhlasí s tím, aby policie zjistila jeho totožnost. To se ale dosud nepodařilo ani s pomocí Interpolu.

Podle dobře informovaného zdroje ČTK se ale zatím moc nezdá, že by šlo o Čecha. Pokud jde o jeho údajnou znalost češtiny, policie prý sdělila, že ve vánoční době sledoval v televizi pohádku Tři oříšky pro popelku a zdálo se, že jí rozumí.

Český velvyslanec v Norsku Milan Dufek ČTK potvrdil, že norská policie kvůli tomuto případu ambasádu kontaktovala.

Nepoznal se ani v zrcadle

"Opravdu si nepamatuje nic. Nepoznal ani svůj odraz v zrcadle. Nicméně má dobré všeobecné znalosti a rozumí pěti jazykům. Díky tomu jsme byli schopni stanovit, že pravděpodobně pochází z některé středoevropské země, možná z České republiky," sdělil osloskému serveru Osloby.no vyšetřovatel Sturla Henriksbø.

Dodal, že vzhledem ke stavu, v němž se muž nacházel, zahájila policie vyšetřování s úkolem zjistit, zda se neznámý nestal obětí nějakého trestného činu.

Vzhledem k tomu, že policie ve svém pátrání zatím neuspěla, kontaktovala nyní norské sdělovací prostředky. Totéž se prý chystá ve středoevropských a východoevropských zemích. "John Smith" souhlasil, aby policisté při zjišťování jeho totožnosti požádali o pomoc veřejnost.

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková sdělila, že norské úřady už krátce po nalezení muže v prosinci oslovily českou policii se žádostí o pomoc.

"Zatím se nám nepodařilo totožnost nalezeného muže zjistit, ale s norskou stranou nadále spolupracujeme," dodala.

Mladík "z lesa"

Podobný případ řešili naposledy před třemi lety. Na radnici v Berlíně se dostavil mladík, který tvrdil, že žil kdesi v lese s otcem, který ale zemřel a on ho pohřbil.

Devět měsíců vodil úřady za nos, než vyšlo najevo, že „lesní hoch Ray“ je 21letý Nizozemec Robin van Helsum. Loni mu za klamání soud vyměřil trest veřejných prací. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám