Hlavní obsah

USA varovaly Rusko kvůli napětí na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Spojené státy daly najevo velké obavy kvůli prohlubujícímu se napětí na Ukrajině, kde v pondělí separatisté v Charkově a Doněcku vyhlásili nezávislost. Americký ministr zahraničí John Kerry telefonicky varoval šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, že Rusko za jakékoli snahy destabilizovat situaci na Ukrajině zaplatí.

Článek

Kerry podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiové dal najevo, že akce na východě Ukrajiny mu „nepřipadají jako spontánní události“.

Lavrova vyzval, aby se „Rusko veřejně distancovalo od aktivit separatistů, sabotérů a provokatérů“ na Ukrajině. „Dal jasně najevo, že jakákoli další snaha destabilizovat Ukrajinu přinese Rusku další náklady“.

Lavrov v článku pro britský list Guardian popřel, že by Rusko destabilizovalo Ukrajinu a obvinil západ z vyvolávání narůstajícího napětí. Varoval též Kyjev před užitím síly proti proruským demonstrantům. Uvedl, že ruské ministerstvo zahraničí bedlivě sleduje dění na východě Ukrajiny, „zejména v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti”. Ukrajina už zasáhla proti separatistům. [celá zpráva]

Znovu  vyzval Ukrajinu k federalizaci, která to ale tvrdě odmítá a trvá na unitárním státu.

Oba ministři se bavili o tom, že by se v příštích deseti dnech opět sešli, i když předchozí schůzky zatím nic nepřinesly.

Reklama

Výběr článků

Načítám