Hlavní obsah

Separatisté v Doněcku vyzývají ženy, aby sloužily jako živé štíty

Novinky,
Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské bezpečnostní složky zahájily v úterý rozsáhlou operaci proti separatistům na východě země, kteří v Doněcku a v Charkově vyhlásili nezávislé republiky. V Charkově separatisty vytlačily z budovy místní správy a zatkly sedmdesát osob, uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. V Doněcku separatisté odevzdali část zbraní, ale vyzývají ženy, aby jim sloužily jako živé štíty. Vzdali se však plánů vyhlásit samostatnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské bezpečnostní složky zahájily akci proti separatistům v Charkově a Doněcku

 
Článek

„Už jsou první výsledky, protože byla složena část zbraní,” uvedl starosta Doněcka Oleksandr Lukjančenko, ale dodal, že situace je komplikovaná. ”Radikalizuje se, protože někteří nechtějí naslouchat,” dodal.

Separatisté neopustili obsazené sídlo gubernátora. ”Potřebujeme je udržet do zítřka,” uvedli bez udání důvodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyzvali ženy, aby se k nim přidaly a sloužily jako živé štíty: „A vy ženy, v žádném případě neodcházejte. Nebudou na vás střílet. Na to nemají právo. Zůstaňte zde, drahé ženy. Potřebujeme vydržet do zítra, dnes v noci přijde rozhodující útok. Proto se ozbrojte telefony jako včera a volejte a pište, sezvěte všechny příbuzné, známé a blízké, ať přijdou,” znělo z megafonu před budovou.

V úterý ukrajinský parlament podpořil zpřísnění trestů za separatismus.

Foto: Reuters

Proruští demonstranti v ukrajinském Doněcku

Separatisté se zřekli nezávislé republiky

Krátce poté vydal výbor vlasteneckých sil Donbasu prohlášení, ve kterém ruší pondělní vyhlášení nezávislé Doněcké republiky. Podle něj se referendum nemůže uskutečnit do přijetí adekvátního zákona.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti obsadili sídlo místní vlády v Doněcku a skandovali jméno PutinaVideo: Reuters

Budovy v Doněcku obsadili separatisté v pondělí okolo tři čtvrtě na čtyři ráno. V pondělí večer opustili budovu SBU. V noci je vyzval oligarcha Rinat Achmetov, aby jednali s vládou.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Barikáda před budovou místní správy v Doněcku, kterou obsadili separatisté.

„Slíbili nám, že složí zbraně, kterých se zmocnili v budově SBU, a opustí obsazené budovy,“ sdělil vicepremiér Vitalyj Jarema na televizním kanálu Hromadsko. „Na oplátku jsem jim slíbil, že nezaútočíme a nepoužijeme sílu. Doufám, že naše dohoda bude v zájmu obou stran - policistů i demonstrantů - a že nebude prolita krev.“

Foto: Stringer, Reuters

Demonstranti v Doněcku požadující nezávislost na Ukrajině

Vyčištěný střed Charkova

Ukrajinské speciální síly v Charkově obsadily budovu správy, kterou v noci na pondělí ovládli separatisté. Uvedl to list Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje. Útok podle nich začal v 6:25.

"Charkov. Začala protiteroristická operace. Centrum města je uzavřeno. Stejně tak stanice metra. Nevzrušujte se. Až skončíme, vše otevřeme,“ napsal Avakov ráno na Facebooku. Nebyla vypálena jediná ráda a budovu se podle něj od separatistů podařilo vyčistit, i když "část demonstrantů začala házet do oken zápalné lahve, takže několik místností vzplálo".

„Zadrženo bylo 64 lidí, Jsou to obyvatelé Charkova a Charkovské oblasti. Neměli ale u sebe dokumenty,” uvedl náčelník policejních sil Charkovské oblasti Anatolij Dmitrij.

Podle agentury Unian úřad vyčistila od separatistů speciální jednotka Jaguar z centrální Ukrajiny.

Foto: Reuters

Příslušník ukrajinských speciálních sil střeží budovu gubernátora v Charkově

Ukrajinským úřadům se podle agentury Interfax už během noci podařilo separatisty vytlačit také ze sídla místní televize.

Násilí na jihu Ukrajiny, 15 zraněných v Mykolaevu

Patnáct lidí bylo v úterý vážně zraněno na jihu Ukrajiny ve městě Mykolaevo při střetech mezi Národní domobranou Mykolaeva, sebeobranou místního majdanu a proruskými separatisty, kteří se pokusili v noci obsadit budovu místní správy, uvedla Ukrajinska pravda. Policie zadržela 23 osob a zabavila 28 pendreků, tři pistole a nože.

Foto: Reuters

Proruští demonstranti v Charkově

Jedenáct z patnácti zraněných bylo hospitalizováno, čtyři byli ošetřeni na místě a odešli domů. Několik osob má poraněné hlavy, pět lidí bylo poraněno střelami z plynových pistolí, jeden utrpěl zranění při explozi zábavní pyrotechniky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v ukrajinském CharkověVideo: Reuters

V pondělí proruští separatisté v Doněcku a v Charkově vyhlásili nezávislé lidové republiky. Požádali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby tam vyslal mírové sbory. [celá zpráva]

I v Luhansku vzbouřenci obsadili kancelář ukrajinské tajné služby a zmocnili se skladu zbraní. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Příslušníci ukrajinských speciálních sil před úřade správy oblasti v Charkově

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám