Hlavní obsah

Dohodněme se jako Češi a Slováci, navrhuje Podněstří Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Civilizovaný rozvod po vzoru Česka a Slovenska v pondělí Moldavsku nabídl vůdce separatistického Podněstří Jevgenij Ševčuk. Ruskojazyčné území, jehož samostatnost se zatím zdráhá uznat i Moskva, se od Moldavska odtrhlo v roce 1992.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajina zpřísnila kontroly na hranicích s Moldavskem v oblasti separatistického Podněstří.

Článek

Jako nezávislý stát ho uznávají jen tři územní jednotky s obdobně pochybným statusem - Abcházie, Jižní Osetie a Náhorní Karabach.

Území s půl miliónem obyvatel je sevřeno mezi Moldavskem a Ukrajinou a krymský zábor vidí jako novou šanci k osamostatnění. Podněsterská správa uspořádala nedávno referendum, v němž se místní obyvatelé vyslovili pro nezávislost na Moldavsku a sblížení s Ruskem. Ukrajina v reakci zostřila vůči Podněstří hraniční režim.

Foto: Právo

"Naším snem je vzkvétající nezávislé Podněstří ve spojení s Ruskem," řekl v pondělí Ševčuk na shromáždění v Tiraspolu. "Navrhujeme moldavským politikům učinit odpovědný krok, právně zakotvit existující stav a uznat Podněstří. Chceme se rozejít podle vzoru Česka a Slovenska," řekl podněsterský vůdce.

Každý jinudy

Ševčuk prohlásil, že navrhované řešení umožní i Moldavsku jít svou cestou. "Moldavské vedení může směřovat do Evropské unie, do Severoatlantické aliance nebo do Rumunska. Takové řešení je ku prospěchu všem, občané Podněstří jsou z živoření unaveni," konstatoval.

Moldavská vláda tvrdě hájí svůj nárok na Podněstří a proruskou správu v Tiraspolu neuznává. Opatrné kroky namířené ke smíření Kišiněva s Podněstřím zatím k výraznějším výsledkům nevedly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám