Hlavní obsah

Německý ministr financí trvá na paralele anexe Krymu a záboru Sudet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve čtvrtek večer v německé televizi obhajoval svůj výrok přirovnávající ruskou anexi Krymu k nacistickému záboru československých Sudet v roce 1938. V reakci na stížnost ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že pochybením novinářů byla jeho myšlenka vytržena z kontextu. K Hitlerovi nikoho nepřirovnával.

Článek

Schäuble v pondělí během besedy s německými studenty prohlásil, že postup Ruska vůči Ukrajině mu připomíná agresi Adolfa Hitlera vůči Československu: ”Všechno to známe z historie. Jsou to metody, které použil Hitler k obsazení Sudet."

Komentoval tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že má povinnost chránit práva etnických Rusů na Ukrajině, a srovnával ho s Hitlerovými prohlášeními o nutnosti chránit práva Němců v Československu. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek povolalo německého velvyslance v Moskvě, aby mu tlumočilo svůj protest: „Považujeme podobné pseudohistorické exkurzy německého ministra za provokativní,” uvedli činitelé ruského ministerstva, "analogie, jichž se dopustil, jsou hrubým překroucením historických událostí a faktů.” [celá zpráva]

Schäuble ve čtvrtek ve večerním vysílání televize ARD řekl, že Hitlera s nikým nesrovnával. „Nejsem blázen, abych takové srovnání dělal. Mohou si to dovolit jiní, ale německý politik takové srovnání učinit nemůže.”

Nepopřel ale, že slova o okupaci Sudet v souvislosti s odtržením Krymu padla. Po nich ale následovala věta o tom, že obě události nejsou srovnatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám