Hlavní obsah

ČR a Rakousko chtějí společnou učebnici dějin

Právo, Jaroslav Zbožínek (Vídeň)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Pro vypracování česko-rakouské učebnice nebo příručky, která by zachycovala pohledy obou na sporné momenty společných dějin, se ve čtvrtek ve Vídni vyslovili ministři zahraničí obou zemí, Lubomír Zaorálek a Sebastian Kurz. Podle Zaorálka by taková publikace „ukázala, jak to vidíme každý jinak, aby měl čtenář možnost seznámit se s pohledem toho druhého“.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz (vpravo) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

„Česko-rakouské vztahy jsou úžasné, je to dramatický příběh,“ řekl. Čtení učebnice by bylo „intelektuálním“, ale současně „šokujícím“ zážitkem, který by „přispěl k tomu, že si budeme navzájem lépe rozumět“, řekl dále český ministr v odpovědi na dotaz, zda by ČR neměla udělat jisté symbolické gesto v otázce dekretů prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě byli po 2. světové válce odsunuti z Československa Němci.

Myšlenku společné učebnice podpořil i Kurz s tím, že by to byl alespoň „malý krok“ při překonávání sporných stránek minulosti. Benešovy dekrety a odsun jsou podle něj „obtížné téma“ a postoj Rakouska k nim je známý, dodal Kurz v narážce na to, že Vídeň požaduje zrušení dekretů.

Informace o Temelínu budou včas

Zaorálek a Kurz jednali také o plánované dostavbě Temelína, který je dlouhodobě neuralgickým bodem česko-rakouských vztahů. Zaorálek vyjádřil připravenost české strany k nadstandardní komunikaci s Vídní ohledně elektrárny. „Rakousko bude mít informace spolehlivě a včas,“ ujistil.

Připomněl, že v přípravě dostavby dochází k „určitému zdržení“ vzhledem k tomu, že uchazeči o zakázku na Temelín dosud nikde nepostavili podobné reaktory, což je jednou z podmínek výběrového řízení. Situaci navíc komplikuje stížnost francouzského koncernu Areva, který byl z tendru vyloučen.

Rozhodování o Temelínu bude podle Zaorálka podmíněno také tím, že se bude muset opírat o ekonomickou kalkulaci, na které - jak dodal - se pracuje. „Tendr pokračuje, vyhodnocení nás ale teprve čeká,“ řekl český ministr s tím, že zatím nelze odpovědět na otázku, kdy se o dostavbě jihočeské elektrárny definitivně rozhodne.

Společná návštěva Černé Hory

Kurz zdůraznil, že rakouské stanovisko k Temelínu je „zcela jasné“. „Rakušané se už dávno rozhodli, že atom nechtějí, protože s sebou nese bezpečnostní riziko. A bezpečnostní riziko představuje i Temelín,“ dodal.

Zaorálek a Kurz dále vyjádřili odhodlání posilovat spolupráci svých ministerstev. V této souvislosti oznámili, že chtějí uskutečnit společnou návštěvu Černé Hory, termín ale ještě nebyl stanoven. Kurz je nejmladším šéfem diplomacie v EU – je mu 27 let.

Zaorálka včera přijal v Hofburgu také rakouský prezident Heinz Fischer.

Reklama

Výběr článků

Načítám