Hlavní obsah

Komunikační systém v gripenech může zneužít rozvědka USA, píší ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký komunikační systém ve stíhačkách Jas-39 Gripen, určených pro švýcarskou armádu, by mohla zneužít rozvědka USA. Napsal to švýcarský týdeník Le Matin Dimanche. Švýcarsko se chystá nakoupit od Švédska 22 strojů, k nákupu se bude v květnu pořádat referendum. Gripeny používá i česká armáda, ta si je ale pronajímá.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jas-39 Gripen. Ilustrační foto

Článek

Podle týdeníku švýcarská zbrojovka Saab loni do výroby gripenů zapojila americkou společnost Rockwell Collins, aby nahradila švýcarskou firmu Roschi Rohde & Schwartz, která původně kontrakt na výrobu komunikačního systému získala.

Ačkoli švýcarská armáda bude používat své vlastní šifrování, komunikační hardware i software zůstanou americké. To podle některých expertů může představovat "zadní vrátka" pro americkou rozvědku, která by tak mohla získávat informace z průzkumných letů. Část odborníků dokonce podle Berner Zeitung varuje, že rozvědka by mohla letoun zcela vyřadit z provozu.

Referendum o gripenech je naplánováno na 18. května. Podle posledních průzkumů veřejného mínění většina Švýcarů s nákupem za 3,1 miliardy švýcarských franků (69,7 miliardy korun) nesouhlasí. Příznivci švédských stíhaček připomínají, že švýcarské firmy za to výměnou v nadcházejících deseti letech dostanou od Saabu a jeho dodavatelů zakázky v hodnotě 2,5 miliardy franků (56 miliard korun).

Česko si letouny Jas-39 Gripen původně pronajalo na deset let za 20 miliard korun. Pronájem 14 strojů skončí v roce 2015. Letos v březnu vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o prodloužení pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí, ročně bude Česko za stíhačky platit 1,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám