Hlavní obsah

Ukradený Gauguinův obraz za milióny visel v kuchyni dělníka Fiatu, koupil jej za pár drobných

Řím

Obrazy francouzského postimpresionistického malíře Paula Gauguina a Pierra Bonnarda, které byly v roce 1970 ukradeny v Británii, se po letech našly v Itálii. Visely na kuchyňské zdi bývalého dělníka automobilky Fiat, který žije v penzi na Sicílii. Uvedla to ve středu italská policie.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský karabiniér u ukradených obrazů Gauguina a Bonnarda

Článek

Ital si oba obrazy pořídil v roce 1975 v aukci předmětů nalezených ve vlacích za pouhých 45 000 lir (v současné hodnotě zhruba 630 korun)

Hodnota Gauguinovy olejomalby z roku 1899 s věnováním hraběnce N se odhaduje na deset až 30 miliónů eur (275 miliónů až 825 miliónů Kč), Bonnardův obraz La femme aux deux fauteuils (žena se dvěma náramky) má cenu nejméně 600 000 eur.

„Obě tato mistrovská díla prošla jedinečným a nepředstavitelným osudem,” řekl italský ministr kultury Dario Franceschini. Obrazy uloupili tři zloději vydávající se za opraváře alarmů z domu v londýnském Regent Parku. Požádali správcovou, aby jim udělala čaj. Když odešla, obrazy vyřízli z rámu a zmizeli s nimi.

Obrazy ze ztrát a nálezů

Našly se ve vlaku na severu italského města Turín, kde je zřejmě zanechal pašerák, který pravděpodobně chtěl uniknout policejní kontrole.

Pracovníci železnice plátna uložili do skladu ztrát a nálezů. Když se o ně ve  stanovené lhůtě nikdo nepřihlásil, dala je železniční správa do aukce.

Muž nyní řekl policii, že si koupil obrazy, protože miluje umění. Nejprve je měl pověšené v kuchyni v Turíně a pak si je odvezl i na Sicílii, kam se na důchod odstěhoval.

Policii na stopu přivedli odborníci zkoumající obrazy pro důchodcova syna, který chtěl zjistit jejich skutečnou hodnotu, když podobná díla slavných mistrů zahlédl v katalogu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám