Hlavní obsah

USA chtějí vyslat válečnou loď do Černého moře

Washington

Spojené státy možná vyšlou do Černého moře válečnou loď. Agentuře AP to v úterý řekl nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany. V rámci snahy NATO o posílení ochrany východoevropských členů před Ruskem pošle Washington do této oblasti i malý tým vojáků, dodal představitel po schůzce zemí NATO v Bruselu.

Foto: U.S. Navy/Petty Officer 3rd Class Deven B. King/Handout, Reuters

V Černém moři už v minulých dnech byl americký raketový torpédoborec USS Truxtun.

Článek

Američtí vojenští velitelé nyní podle zdroje uvažují, jak konkrétně posílit vojenskou přítomnost Spojených států v oblasti. Washington ale podle něj také povzbuzuje evropské spojence, aby posílili letecké hlídky v oblasti Baltu a zvýšili vojenskou podporu Polsku, což už Spojené státy udělaly.

Ministři zahraničí členských zemí NATO se v úterý v Bruselu mimo jiné dohodli na tom, že vojenští plánovači mají v příštích týdnech připravit návrh, jak zlepšit ochranu východoevropských aliančních zemí. Některé státy, například USA, Polsko, Německo, Británie, Portugalsko, Turecko či Francie, už nabídly konkrétní příspěvky.

Podle nejmenovaného aliančního zdroje to může znamenat nejen posílení či nové rozmístění pozemních, námořních nebo leteckých jednotek, ale třeba také intenzivnější výcvikové aktivity, vyšší úroveň připravenosti sil rychlé reakce a prověrku a případné změny již přichystaných plánů obrany.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen upozornil, že předložené návrhy budou před jejich uvedením v život muset probrat a schválit političtí zástupci členských zemí.

Už vyslali bojová letadla i lodě

Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě Philip Breedlove ministrům popsal opatření, která už aliance k ochraně svých členů přijala. Známé je posílení ochrany vzdušného prostoru v Pobaltí a Polsku, hlídkování strojů AWACS či vyšší námořní aktivita v Černém moři.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Ministr zahraničí USA John Kerry připomněl, že USA přispěly šesti stíhačkami pro misi v Pobaltí a 12 jejich bojových strojů F-16 je nyní Polsku. V Černém moři NATO reprezentují americká plavidla a další americká podpora je podle Kerryho na cestě.

Reklama

Výběr článků

Načítám