Hlavní obsah

Rusko bojkotovalo schůzku RB OSN s krymskými Tatary

New York

Rusko bojkotovalo pondělní neformální schůzku Rady bezpečnosti OSN se zástupci krymských Tatarů, kterou v pondělí uspořádala Litva. Nejmenovaní diplomaté OSN sdělili, že neveřejného jednání se rovněž neúčastnily Čína a Rwanda.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Krymský Tatar s ukrajinskou vlajkou v Bachčisaraji.

Článek

Moskva schůzku označila za „nepatřičnou” a za další mezinárodní pokus odvést pozornost od „znepokojivé situace na Ukrajině”, napsala v noci na dnešek agentura AP. Setkání na téma lidských práv a svobody tisku na Krymu v prohlášení označila „předpojatou propagandistickou přehlídku”.

Připojení Krymu k Rusku ani referendum, které o něm rozhodlo, mezinárodní společenství neuznává. Moskva je ale považuje za definitivní a neměnné.

Připojení Krymu k Rusku ani referendum, které o něm rozhodlo, mezinárodní společenství neuznává. Moskva je ale považuje za definitivní a neměnné.

Krymští Tataři jsou muslimskou čtvrtmiliónovou menšinou na poloostrově se zhruba 2,3 miliónu obyvatel.

Po březnové anexi se neformální tatarské shromáždění medžlis o víkendu rozhodlo usilovat o vytvoření „etnické a územní autonomie”. Bojí se Ruska, protože carské Rusko Krym násilím dobylo a Stalin Tatary vystěhoval do Střední Asie za údajnou kolaboraci s Hitlerem.

Moskva přitom po záboru ukrajinského autonomního poloostrova opakovaně prohlásila, že práva krymských Tatarů zůstanou zachována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám