Hlavní obsah

V Kyjevě vraždili policisté a gangsteři, tvrdí ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z masového vraždění, k němuž docházelo během kyjevských nepokojů proti režimu Viktora Janukovyče, jsou podezřelí bývalí policisté a gangsteři. V pondělí to uvedl ministr vnitra Arsen Avakov v návaznosti na tvrzení prezidenta Oleksandra Turčynova z minulého týdne. Ministr předpokládá, že průběžnou zprávu o vyšetřování spolu s generálním prokurátorem a šéfem tajné služby předloží ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrant ukazuje jeden z nábojů, kterými po nich měli pálit příslušníci pořádkových jednotek.

Článek

"Ukážeme a řekneme to, co neuškodí dalšímu vyšetřování. Uvedeme také informaci o zatčených podezřelých, a to jak z řad strážců zákona, tak i z organizovaných zločineckých band," napsal Avakov na Facebooku.

Minulý týden ukrajinský prezident Turčynov uvedl, že během únorových bojů v kyjevských ulicích většina lidí zahynula kulkami vypálenými z policejních zbraní v rukou příslušníků bezpečnostních složek. [celá zpráva]

Generální prokuratura již dříve oznámila, že se jí podařilo některé odstřelovače identifikovat a že zatím všichni podezřelí jsou výlučně Ukrajinci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úřadující ukrajinský prezident se přijel podívat na výcvik Národní gardyVideo: Reuters

Obětí palby odstřelovačů se během únorového krveprolití před pádem Janukovyčova režimu stalo 104 lidí, další stovky vyvázly se zraněním. Ozbrojenci na střechách kyjevských domů tehdy mířili nejen na protivládní demonstranty, ale často i na policisty a nezúčastněné civilisty.

Odškodnění pozůstalých

V Kyjevě se spekulovalo o akci speciálních jednotek ministerstva vnitra, o provokaci pravicových nacionalistů či o krvavé lázni vyvolané Moskvou. Podle Ruska akce byla dílem ukrajinských nacionalistů, kteří prý palbou do vlastních řad chtěli zvýšit odpor vůči tehdejšímu režimu.

Ruská argumentace se opírala také o únik záznamu telefonického rozhovoru mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem, že za únorovou střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě mohl být někdo z tehdejší opozice.

Ukrajinská vláda se minulý týden rozhodla odškodnit pozůstalé po obětech, a to jak z řad demonstrantů, tak policistů.

Reklama

Související články

Rusko stahuje vojáky od hranic s Ukrajinou

Rusko v minulých dvou dnech výrazně snížilo stavy svých jednotek na hranicích s Ukrajinou. V pondělí to oznámil kyjevský list Ukrajinska pravda s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám