Hlavní obsah

Komunální volby vyhrála ve Francii pravice, socialistický premiér zvažuje demisi

Paříž

Nedělní druhé rozhodující kolo komunálních voleb ve Francii skončilo prohrou vládní Socialistické strany. Vyhrála umírněná pravice UMP a posílila krajní pravice, komentoval web deníku Le Monde předběžné výsledky hlasování. Čeká se demise vlády, socialistický premiér Jean-Marc Ayrault chtěl už v neděli odstoupit.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault zvažuje demisi.

Článek

Podle předběžných oficiálních výsledků získala pravice 46 procent odevzdaných hlasů a vládní socialistická strana 40,5 procenta hlasů. Krajně pravicová Národní Fronta (FN) má 6,8 procenta hlasů, což je velký úspěch vzhledem k tomu, že měla své kandidáty v mnohem menším počtu volebních okrsků než hlavní dvě strany v zemi. Bude řídit více než deset měst, což je nejvíce v její historii.

Vládní Socialistickou stranu (PS) zasáhla sílící nespokojenost obyvatel s ekonomikou, usoudil web stanice BBC. Věří, že na porážce socialistů prezidenta Françoise Hollanda se podepsala nízká účast jejich voličů. Celková neúčast ve druhém kole voleb, které tradičně přitahují zájem velkého počtu obyvatel, byla rekordně vysoká, asi 37,3 procenta.

Levice udržela Paříž a získala Avignon

Přes celkovou prohru a ztrátu vedení 155 měst s více než 9000 obyvatel zaznamenala levice několik dílčích úspěchů, udržela se v čele radnic Paříže, Dijonu, Nantes, Štrasburku a Lille a pravici připravila o Avignon.

„Voliči vyjádřili velké očekávání a někdy zlost. Jedná se skutečně o místní a národní prohru pro levici a vládu,” řekl ministr vnitra Manuel Valls, který se podle médií možná stane novým premiérem. Hollande již dříve slíbil, že z výsledků voleb vyvodí důsledky, a všeobecně se očekává, že to znamená brzkou obměnu vlády, nejspíš včetně výměny premiéra.

Na tom, že Hollande nyní bezpodmínečně musí obměnit vládu, se shodují komentáře všech francouzských deníků. Konzervativní list Le Figaro míní, že konec Ayraulta je nevyhnutelný. Stejně to vidí i levicový deník Libération či Le Parisien, který výsledky voleb glosoval v hlavním titulku "Odsouzen ke změně".

Prezident Hollande podle agentury AFP v 10.00 přijme Vallse a ve 13.00 se setká s premiérem Jeanem-Markem Ayraultem. Ten podle stanice Radio France International možná ještě dnes podá demisi. Podle stanice Europe1 ji chtěl podat hned v neděli večer, ale jeho poradci mu to rozmluvili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám