Hlavní obsah

USA a Rusko chtějí řešit ukrajinskou krizi diplomaticky, postoje nemění

Paříž

Spojené státy a Rusko se shodly na tom, že je důležité ukrajinskou krizi řešit diplomatickou cestou. Řekl to v noci na pondělí americký ministr zahraničí John Kerry po nedělním pařížském jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Paříži. Dohodli se podle agentury Reuters, že Moskva a Washington budou na překonání krize spolupracovat s ukrajinskou vládou. Obě strany ale trvají na svých rozdílných postojích ohledně Ukrajiny.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry zdraví svého ruského kolegu Sergeje Lavrova (vpravo).

Článek

Kerry po čtyřhodinovém rozhovoru řekl, že USA a Rusko přednesly návrhy na zmírnění napětí kolem Ukrajiny. Zdůraznil přitom, že pro Washington zůstává připojení Krymu k Rusku nelegální.

Lavrov připustil, že USA a Rusko zastávají ohledně Ukrajiny stále rozdílné postoje, ale pařížská schůzka byla podle něj konstruktivní: „Vyjádřili jsme různé postoje k důvodům ukrajinské krize. Dohodli jsme se spolupracovat s ukrajinskou vládou a (ukrajinským) lidem k dosažení pokroku ohledně práv menšin a jazykových práv.” Podle Kerryho žádné rozhodnutí se nemůže přijmout bez ukrajinské vlády.

Šéf americké diplomacie vyzval Rusko, aby stáhlo své jednotky od ukrajinské hranice. Tamní velká přítomnost ruských sil vyvolává podle něj na Ukrajině ovzduší strachu a zastrašování.

Lavrov zopakoval svůj požadavek, aby se Ukrajina stala neutrální federací, která by zaručovala jednotlivým oblastem autonomii. Ukrajina podle něj nemůže fungovat jako „jednotný stát” a musí být federací regionů, které si zvolí vlastní ekonomický model, jazyk a náboženství. Jednání s Kerrym o této otázce označil za „velmi, velmi konstruktivní”.

Kerry zdůraznil, že o ruském návrhu federalizace musí rozhodnout Ukrajina: „Není na nás dělat nějaké rozhodnutí či dohodu ohledně federalizace. To je na Ukrajině.” Kyjev federalizaci odmítá.

Nedělní schůzka následovala po pátečním telefonátu mezi prezidenty USA a Ruska Barackem Obamou a Vladimirem Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám