Hlavní obsah

Orbán požádal voliče o další čtyři roky

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

O další čtyři roky požádal voliče maďarský premiér Viktor Orbán na sobotním masovém mítinku v centru Budapešti, který se konal týden před parlamentními volbami. Podle odhadů se mítinku zúčastnilo asi 500 tisíc lidí z celého Maďarska.

Foto: Agentura MTI

Příznivci strany FIDESZ zcela zaplnili budapešťské Náměstí hrdinů.

Článek

„Volby budou příští neděli. Žádáme ještě o další čtyři roky,“ uvedl Orbán za souhlasných ovací přítomných. Orbán požádal o další čtyři roky pro vládu, aby mohla podle jeho slov zabránit návratu starých komunistů, zastavit moc velkokapitálu, bank a nadnárodních společností. Premiér vyzval k jednotě celého národa pod vlajkou jeho pravicové strany FIDESZ.

Před mítinkem prošel městem tzv. Mírový pochod. Jeho účastníci byli do Budapešti sváženi z celého Maďarska autobusy. Pochod prošel od budovy parlamentu na Kossuthově náměstí až na Náměstí hrdinů.

Orbán připomněl, že právě na tomto náměstí se před 25 lety konal symbolický pohřeb premiéra Imre Nagye, který byl popraven po potlačení protikomunistického povstání z roku 1956.

„Tehdy se zde rozhodovalo, zda budeme žít ve svobodné zemi a budeme svobodně rozhodovat o své budoucnosti. Vše začalo na tomto náměstí, zde začalo osvobození naši země,“ připomněl Orbán, který byl hlavním řečníkem i v roce 1989. Tehdy se mladý student Orbán zapsal do dějin i tím, že veřejně posílal domů sovětské vojáky, kteří byli dislokování v Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám