Hlavní obsah

Bratislava volila změnu, u voličů boduje Kiskova nestranickost

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

„Dala jsme hlas panu Kiskovi, protože není představitelem žádné politické strany. Fico ať zůstane v čele vlády a plní sliby, které dal voličům před dvěma lety,“ řekla Novinkám paní Jaroslava, která odevzdala svůj hlas v bratislavské čtvrti Dúbravka. Slováci si v sobotním druhém kole prezidentských voleb mohli vybrat mezi premiérem Robertem Ficem (49) a popradským podnikatelem Andrejem Kiskou (51).

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Andrej Kiska

Článek

„Nebylo by dobře, kdyby Ficova strana Směr kontrolovala parlament, vládu i Prezidentský palác. Proto jsem dal hlas Kiskovi,“ uvedl Karol Ondráš z bratislavské čtvrti Karlova Ves. „Mně se nelíbí ani jeden z kandidátů, ale jiného na výběr nemáme. Mně se líbil pan Procházka, ale ten se do druhého kola nedostal. Procházka vyzval své voliče, aby dali hlas Kiskovi, tak jsem ho poslechla,“ uvedla studentka Eva. „Chci změnu, aby Směr neměl absolutní moc. Vládu jedné strany jsme už na Slovensku měli,“ vysvětloval svoji volbu důchodce Ondrej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku probíhají prezidentské volbyVideo: Reuters

Elena z bratislavského Starého města považuje za důležité, aby se do Prezidentského paláce dostal nestranický kandidát. „Kiska je podnikatel, nikdy nebyl v politice a peníze si vydělal sám. Všechny politické strany mě od roku 1989 zklamaly,“ uvedla. Naopak Igor z Petržalky volil zkušenost. „Nechci se za svého prezidenta stydět, když bude jednat v zahraničí. Premiér Fico má dost zkušeností a dobré kontakty, tak věřím, že mně nezklame,“ dodal.

Kandidáti volili

Fico volil stejně jako v prvním kole prezidentských voleb v obci Veľké Dvorany u Topoľčan, kde žije jeho matka. Volebního aktu se zúčastnil společně s manželkou a 18letým synem. „Pokud mi lidé dají důvěru, zůstanu s nimi v dobrém i zlém. Budu respektovat rozhodnutí lidí,“ uvedl premiér.

Kiska volil v Popradě v doprovodu své dcery a otce. „Dnes je už všechno v rukách lidí. Základ je, aby přišli volit,“ uvedl Kiska.

Podle předběžných údajů je účast vyšší než v prvním kole prezidentských voleb, kdy přistoupilo k urnám 43 procent voličů.

Policie řeší kupování hlasů

Politická strana Svoboda a Solidarita (SaS) podala trestné oznámení pro podezření z kupování hlasů na východě Slovenska. „Jeden z romských lídrů nás upozornil, že hlasy Romů se ve velkém kupují především na košickém sídlišti Luník IX, v Kecerovcích, Rankovcích a v obcích v okresu Rožňava,“ citovala agentura SITA poslankyni SaS Lucii Nicholsonovou.

V souvislosti s tímto oznámením navštívili některé okrsky ve východní části země vyšetřovatelé Národní kriminální agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám