Hlavní obsah

Rusko: Menšiny na Ukrajině včetně Čechů se bojí o život

Právo, sw

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo před údajně zhoršující se situací národnostních menšin na Ukrajině včetně té české. Podle Černínského paláce (MZV), který za krajany na Volyni minulý víkend poslal svou misi, se ale tamní Češi ohroženi necítí.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinský pohraničník střeží východní hranici.

Článek

Moskva včera Kyjev opět obvinila, že „permanentně“ ignoruje zájmy ruskojazyčných spoluobčanů. „Sice ne tak zjevně, ale neméně dramaticky se vyvíjí situace mj. kolem německé, české a maďarské národnostní menšiny na Ukrajině,“ uvedla v prohlášení ruská diplomacie.

„Jsou znepokojeni nestabilitou politické situace v zemi a vážně se bojí o životy, když se přímo setkávají s řáděním, které nepřestávají páchat domácí ultranacionalisté a neofašisté,“ dodala Moskva s tím, že v poslední době údajně „značně“ narostl počet lidí, kteří si přejí návrat do původních vlastí.

Situací menšin v zemi by se podle ministerstva měly zabývat mezinárodní organizace včetně OSN, OBSE a Rady Evropy.

Mise, kterou na Volyni vyslalo české MZV, nicméně zjistila, že „se česká menšina necítí ohrožena ze strany ukrajinských spoluobčanů“. Zaznamenala sice obavy z možné války, důvody žádostí o přesídlení zpět do Česka jsou ale prý „ekonomické a sociální“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám