Hlavní obsah

Předvolební údery: Kiska měl vystěhovat na ulici 48 rodin

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámá žena obvinila prezidentského kandidáta Andreje Kisku, že v roce 1996 dala jeho firma vystěhovat na ulici 48 rodin. Video se objevilo na internetu krátce před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku, které se koná v sobotu 29. března.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska, kandidát na slovenského prezidenta

Článek

Žena na videu tvrdí, že firma TGI Orient se sídlem v Kežmarku, v níž měl Kiska majetkový podíl, koupila v roce 1996 dvě bytovky v Kysuckém Novém Městě. V každém z domů bylo 24 bytů.

Cena jedné bytovky byla stanovena na 1,1 miliónu tehdejších slovenských korun. Ze dne na den se mělo vystěhovat 48 rodin. Vystěhování měl podle ženy řídit Kiskův tehdejší švagr.

„Ať Slovensku vysvětlí, zda se takhle chová dobrý anděl,“  říká žena na videu s narážkou na Kiskův charitativní projekt Dobrý anděl.

Žena na videu ukazuje dokumenty, na nichž figuruje název firmy i Kiskovo jméno. Říká, že zmíněné byty kupoval se zátěží, tedy s rodinami, které tam bydlely. „Takový kandidát, jako je pan Kiska, by neměl kandidovat za prezidenta, když dokázal, jako dobrý anděl vystěhovat 48 rodin na ulici,“ tvrdí žena.

Je to útok před volbami

Kiska vyslovil lítost, že ještě i den před volebním moratoriem zkouší předseda vlády podsouvat veřejnosti nepravdivé informace o jeho osobě. Potvrdil, že firma, v níž byl spoluvlastník, koupila nemovitost podniku ZVL, který byl v konkurzu. Stavba podle jeho slov sloužila jako podniková ubytovna pro zaměstnance. „Byly koupeny bez věcného břemene a lidé, kteří v nich bydleli, už nebyli zaměstnanci. Bydleli v nich načerno,“ řekl Kiska.

Tvrdí, že lidem, kteří ubytovnu obývali, společnost nabídla odkoupení ubytovacích jednotek do osobního vlastnictví za částku dnešních 3300 eur (zhruba 90 tisíc Kč).

„V dalších případech jsme v součinnosti s městským úřadem nabídli možnost náhradního ubytování. V žádném případě nedošlo k vystěhování ze dne na den. Naopak, byl to proces, v němž se nám povedlo vícero lidem najít náhradní ubytování,“ uvedl Kiska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám