Hlavní obsah

Rusové se zmocnili další ukrajinské lodi, ministři poprvé jednali

– Kyjev/Moskva • Aktualizováno

Ruské vojenské námořnictvo se v pondělí na Krymu zmocnilo dalšího ukrajinského plavidla. Do útoku proti výsadkové lodi Kosťantyn Olšanskyj se v zálivu Donuzlav na západě poloostrova zapojilo asi 200 ruských vojáků, kteří loď obsadili po střelbě a použití hlukových granátů. O krizi na Krymu vůbec poprvé jednali šéfové diplomacií Ruska a Ukrajiny, Moskva však mezitím vyhlásila odvetné sankce vůči kanadským představitelům.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Ukrajinská výsadková loď Kosťantyn Olšanskyj

Článek

Část posádky Kosťantyna Olšanského se podle listu Ukrajinska pravda útočníkům vzdala a plavidlo opustila, zbytek přešel na ruskou stranu.

Ruský bojový člun se podle ukrajinských médií přiblížil i k ukrajinské minolovce Čerkasy, která kotví nedaleko. Ruské velení posádce ukrajinské lodi sdělilo, že v případě pokusu o odpor použije sílu. O osudu lodi zatím nejsou žádné informace.

V pondělí dopoledne už v zálivu Denizlav padla okupačním vojákům do rukou ukrajinská bojová loď Heničesk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské lodě v zátoce Donuzlav se nechtějí vzdát RusůmVideo: Reuters

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské jednotky z Krymu. "Vláda dostala nařízeno postarat se o rozmístění rodin vojáků, jakož i všech lidí, kteří jsou dnes nuceni opustit své domovy kvůli nátlaku ruských okupačních vojsk," řekl podle agentury Unian úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Ministři poprvé jednali

O Krymu spolu poprvé od vypuknutí krize v únoru přímo jednali ministři zahraničí obou zemí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se sešel se svým ukrajinským protějškem Andrijem Deščycjou na okraji konference o jaderné bezpečnosti v Haagu.

Lavrov po schůzce zdůraznil potřebu rychlé ústavní reformy na Ukrajině. Současně bagatelizoval ostrakizaci Ruska ve skupině zemí s nejvyspělejšími ekonomikami G8, když prohlásil, že není problém, když se skupina nebude scházet.

Sankce vůči kanadským politikům

Rusko mezitím v pondělí zavedlo vízové a finanční sankce proti třinácti kanadským diplomatům a politikům odvetou za protiruské sankce Kanady vyhlášené minulý týden kvůli záboru Krymu. Kanada dala na sankční seznam i ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

V ruském sankčním seznamu jsou například šéf dolní komory kanadského parlamentu Andrew Scheer, vedoucí kanceláře předsedy vlády Wayne Wouters, poslanci a vládní poradci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám