Hlavní obsah

Rusové s bitevními vrtulníky ovládli ukrajinskou základnu ve Feodosiji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské vojenské jednotky v pondělí ráno ovládly základnu ukrajinské námořní pěchoty ve Feodosiji na východním pobřeží Krymu. Agentuře Reuters to sdělil první důstojník ukrajinského námořnictva Anatolij Mozgovoj. Vojáci byli zajati, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Vojáci pravděpodobně ruské armády u letecké základny Belbek poblíž Sevastopolu na Krymu

Článek

List s odvoláním na mluvčího armády Vladislava Selezňova uvedl, že ukrajinští vojáci na základně byli zajati a odvedeni se spoutanýma rukama. „V 6:17 (5:17 SEČ)  ze základny vyjely tři nákladní automobily Ural, na korbě vezly ukrajinskou námořní pěchotu, měli svázané ruce,“ uvedl Selezňov.

Mozgovoj v telefonátu ze základny uvedl, že se na základně střílelo a útočníci ukrajinské vojáky odzbrojili. O útoku ruských sil krátce předtím informoval mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezňov, podle něhož Rusové útočili na základnu s pomocí vrtulníků. Ve vzduchu byly v pět ráno místního času (4:00 SEČ) dva bitevní vrtulníky Mi-24 a dva transportní Mi-8. „Vrtulníky monitorují situaci a provedly výsadek. Při útoku byly použity ohlušující granáty,“ sdělil Selezňov.

„Cesta je zablokována dvěma obrněnými transportéry. Kasárna halí dým,“ dodal. V šest ráno vyrazily tři transportéry do útoku.

Ruské síly už dříve obsadily část feodosijské základny, která je obléhána od počátku března. Ukrajinci ale dosud drželi pod kontrolou muniční sklad, kasárna a další budovy na základně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské jednotky u námořní základny ve FeodosiiVideo: Reuters

Základna ve Feodosiji byla jedním z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na anektovaném poloostrově.

V zajetí jsou i velitelé 

Osud zadržených příslušníků námořní pěchoty není znám. Rusové ale už od víkendu zadržují tři velitele ukrajinských jednotek. Posledním zajatým je kapitán druhé třídy Děmjaněnko, který velel sevastopolské základně. Zadržováni jsou i zástupce velitele námořních sil Ukrajiny pro pobřežní obranu generálmajor Ihor Vorončenko a velitel letecké základny v Belbeku Julij Mamčur. Ten byl ale podle sdělení své manželky již propuštěn.

Moskva o víkendu pokračovala v upevňování vojenské moci na Krymu, který v úterý oficiálně připojila k Ruské federaci. Proruské síly bez výraznějšího odporu ovládly dvě zbývající velké ukrajinské základny, i když na letišti Belbek se velitel odmítal vzdát a ruské jednotky musely prorazit bránu za pomoci obrněných transportérů. [celá zpráva]

Foto: ti, Právo/Novinky

V neděli vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními na poloostrově, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajina o víkendu také přišla o kontrolu nad většinou své námořní flotily. Příslušníci ruského námořnictva obsadili ponorku Zaporižžja. [celá zpráva]

Velitelské lodi Slavutyč se údajně zmocnily proruské síly.

Ukrajinci také opustili základnu Novofjodorovka, na kterou zaútočil dav podle všeho prorusky naladěných neozbrojených mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám