Hlavní obsah

Fico: Bez podpory v prezidentských volbách zvážím setrvání v politice

Aktualizováno

Oba kandidáti na slovenského prezidenta v nedělním televizním duelu zopakovali dřívější výpady vůči svému soupeři. V diskusi o zahraniční politice se premiér Robert Fico a jeho soupeř v souboji o prezidentský úřad Andrej Kiska neshodli v otázce případné pomoci Ukrajině. Fico podle slovenských médií později prohlásil, že zváží své další působení v politice, pokud v druhém kole prezidentských voleb nezíská dostatečnou podporu svých voličů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico se svým protikandidátem v prezidentských volbách Andrejem Kiskou

Článek

Fico v neděli naznačil, že by v případě nepříznivého výsledku skončil v politice. "Pokud z jakýchkoli důvodů nezískám ve volbách dostatečnou podporu svých voličů, tedy členů nebo sympatizantů Směru-SD, zvážím své další působení v politice," řekl dnes Fico podle serveru Aktuálně.sk v Banské Bystrici na pracovním setkání s primátory a starosty zvolenými za vládní stranu. Vyjádření agentuře SITA zprostředkovalo několik účastníků setkání.

Politolog Miroslav Kusý vyjádření podle serveru považuje za výraz Ficova zděšení ze současné situace i za snahu mobilizovat voliče. "Zůstat premiérem, který byl poražen v prezidentských volbách, by pro něj bylo potupné," uvedl Kusý, podle něhož Fico v nedělním televizním duelu pohořel.

Kiska: Scientologem jsem nebyl

Fico v televizi opět mluvil o údajně blízkém vztahu Kisky ke scientologům. "Máte blízko k sektě. Představujete bezpečnostní riziko. (Scientologie) je sekta, je to vymývání mozků," řekl Fico. Premiér už dříve tvrdil, že Kiska si v minulosti nechal vydat knihu ve vydavatelství, které je prý blízké scientologům, nebo přednášel osobám blízkým této církvi.

"Já jsem jasně řekl, že nikdy jsem scientologem nebyl. Já věřím v Boha," reagoval Kiska. Vytkl premiérovi, že pokud scientologové představují riziko pro zemi, měla právě Ficova vláda jejich aktivity zakázat. "Je vaší úlohou, aby takovéto sekty nesměly na Slovensku působit," řekl milionář Ficovi.

Na Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, nejsou scientologové státem uznanou církví.

Kiska zase tvrdil, že Fico svou kandidaturou na post hlavy státu prchá z úřadu premiéra v době, kdy se zemi nedaří. Podnikatel také kromě jiného připomněl, že Fico dlouhodobě odmítá odpovědět na otázku, zda se coby opoziční politik v roce 2006 setkal v jednom z bytů v centru Bratislavy se spolumajitelem finanční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem, jak to vyplývá z údajného spisu slovenské tajné služby o největší korupční aféře v slovenské politice. Spis unikl na internet na konci roku 2011, dosavadní vyšetřování podle dostupných informací nevedlo k obvinění žádné osoby.

Na Ukrajině se neshodli

Finalisté přímé volby slovenského prezidenta se zhruba týden před rozhodujícím kolem hlasování neshodli v otázce pomoci Ukrajině, která sousedí se Slovenskem a která v uplynulých dnech čelila ruské invazi na poloostrově Krym. "Ukrajinští politici mají zvláštní představu, že Evropa se poskládá a že jim všechno zaplatí. Slovensko nebude dávat Ukrajině žádné peníze z vlastního rozpočtu," tvrdil premiér.

Kiska naopak oponoval, že Bratislava by se měla přiklonit k tomu, aby EU Kyjevu pomohla. "Nejhorší situace by byla, pokud by se Ukrajina dostala do vnitřních problémů a nestability," poznamenal Kiska.

Evropská komise dříve v tomto týdnu schválila návrh půjčky ve výši jedné miliardy eur (27 miliard korun) pro Ukrajinu ke zmírnění potíží země s platební bilancí.

Fico v televizním duelu nezopakoval svá dřívější tvrzení, že Kiska je podle něj kvůli svým bývalým podnikatelským aktivitám lichvářem. Kiska za tyto výroky podal na Fica trestní oznámení za pomluvu. Občanský kandidát na prezidenta a jeho příbuzní zbohatli na prodeji společností, které kromě jiného nabízely katalogový prodej a financování koupě spotřebního zboží na splátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám