Hlavní obsah

Rusko by se podle špiček NATO dokázalo vojensky prolomit i do moldavského Podněstří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle vrchního velitele sil Severoatlantické aliance v Evropě Philipa Breedlova by se ruská armáda dokázala prolomit i do moldavského separatistického Podněstří. U východních hranic Ukrajiny totiž disponuje značnou silou.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ozbrojenec u ukrajinské vojenské základy v Sevastopolu. Ilustrační foto

Článek

"Ruské síly, které jsou nyní na východní ukrajinské hranici, jsou opravdu značné a nanejvýš připravené," řekl Breedlove na setkání amerického think-tanku German Marshall Fund.

NATO je tím prý hluboce znepokojeno, protože ruská armádní pohotovost může představovat hrozbu pro Moldavsko. "Rusové mají na východní hranici Ukrajiny naprosto dostatečné síly, aby se prolomili do Podněstří, pokud by se k tomu rozhodli, a to je velmi znepokojivé," dodal velitel.

Podle agentury Reuters Breedlove zároveň podotkl, že Rusko nyní v souvislosti s Krymem postupuje spíše jako protivník než jako partner.

Proruské separatistické Podněstří se po krátké válce v roce 1992 za podpory Moskvy odtrhlo od Moldavska, jeho nezávislost ale dosud žádný stát neuznal. Rusko má v tomto regionu své vojáky, jež označuje za "mírové síly" a představitelé Podněstří po anexi Krymu ucítili příležitost následovat příkladu černomořského poloostrova. Šéf podněsterského parlamentu minulý týden ruské poslance požádal o připojení k Rusku.

Blinken: Vpád na Ukrajinu není vyloučen

K obavám ohledně možného vpádu ruských sil na východ Ukrajiny se vyjádřil jeden z hlavních poradců v Bílém domě. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento týden ujistil svůj americký protějšek Chucka Hagela, že ruská vojska vpád nechystají. Zástupce Obamovy poradkyně pro otázky národní bezpečnosti ale tuto možnost nevyloučil.

Rusko se podle Tonyho Blinkena soustřeďováním tisíců vojáků podél hranice zřejmě snaží zastrašit Ukrajince, avšak "je možné, že se připravují vniknout" na ukrajinské území, citovala jej agentura AP. Spojené státy uvažují o poskytnutí vojenské podpory Ukrajině. Záměry Ruska to ale prý velmi pravděpodobně nezmění a nezabrání invazi.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který v sobotu navštívil Ukrajinu, v rozhovoru zveřejněném dnes v listu Welt am Sonntag vyjádřil obavy, že Rusko svým pokusem překreslit hranice v Evropě 25 let po skončení studené války možná otevřelo Pandořinu skříňku.

Reklama

Výběr článků

Načítám