Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zahynul další český horolezec

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenské Vysoké Tatry se staly osudnými dalšímu českému horolezci. Vypadl ze stěny v masivu Slavkovské kopy. Pád horolezce nad Vareškovým plesem oznámili HZS náhodní svědci, kteří se nacházeli na turistickém chodníku vedoucím ke Zbojnické chatě.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Ilustrační foto. Vyhlídková terasa na Lomnickém štítu.

Článek

Záchranáři okamžitě vyrazili na pomoc. Sto metrů dlouhý pád horolezec ale nepřežil.

Túry se zúčastnili celkem tři čeští horolezci. Druhý sestoupil samostatně, ale třetí si na sestup bez jištění netroufl. Horští záchranáři ho pomocí lanové techniky dostali bezpečně pod stěnu. Na záchranné akci se zúčastnilo šest horských záchranářů a vrtulník z heliportu ve Starém Smokovci.

Před týdnem zahynul ve Vysokých Tatrách český skialpinista. Skupinu pěti českých skialpinistů tehdy zasáhla lavina. Jednoho muže zasypala částečně a druhého museli ostatní ze sněhu vyhrabat. Jeho zdravotní stav byl kritický a zemřel při pokusu snést ho na Zbojnickou chatu.

Ostatní členové skupiny nechali tělo v terénu a v obavách o život sestoupili na chatu. Horští záchranáři našli tělo až po 46 hodinách hledání ve Velké Studené dolině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám