Hlavní obsah

Debata prezidentských kandidátů: Kiska tvrdí, že Fico nežije v reálném světě

Právo, ivi

„Žijete v premiérském světě obklopený velkou zdí. Běžte mezi lidi a promluvte si s nimi, zažijte jejich reálné problémy,“ vyzval adept na slovenského prezidenta Andrej Kiska (51) svého protikandidáta a premiéra Roberta Fica (49). Tato výzva zazněla v sobotní televizní a rozhlasové debatě přesně týden před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto: Andrej Kiska na předvolebním mítinku

Článek

„My žijeme v různých světech. Neustále mluvíte o tom, jak se nám daří, ale já mluvím o tom, že lidi jsou nespokojeni a nevidí reálné výsledky. Jste premiér a dal jste lidem slib. Tak ho naplňte. Takhle to vypadá, jako útěk před odpovědností,“ dodal Kiska.

Fico připomněl, že vláda měla několik výjezdových zasedání v regionech s vysokou nezaměstnaností. „Nesouhlasím s tím, že v naší zemi nic nefunguje. Vím, že lidé jsou nespokojeni, ale mám vůli pomáhat této zemi. Země se dostává z krize, je vnímána jako seriózní partner, dělal jsem na tom čtyřiadvacet hodin denně,“ reagoval premiér.

Fico obvinil Kisku, že chce v Prezidentském paláci nahrazovat opozici a parlament. „Pokud máte takový názor, založte politickou stranu a jděte do reálného politického souboje. Jako prezident nemůžete o některých věcech vůbec rozhodovat,“ dodal Fico.

„Já nechci nahradit opozici. Prezident je od toho, aby mluvil o věcech, které lidi trápí,“ reagoval jeho protikandidát. Kiska připomněl, že jako podnikatel reálně pomohl mnoha lidem a reálně vybudoval pracovní místa. Fico v diskusi zdůraznil především své mezinárodní zkušenosti.

Kiska opětovně argumentoval tím, že jednobarevná vláda strany Směr-sociální demokracie potřebuje protiváhu v Prezidentském paláci. Fico předložil příklad Rakouska a Francie, kde mají všechny ústavní funkce v rukou socialisté a nikomu to nevadí.

„Bojím se konfrontace, do níž můj protikandidát tlačí Slovensko. Bojím se, že ztratíme prostor na klidné řešení věcí. Já nabízím spolupráci a klid,“ uvedl v závěru Fico.

„V případě zvolení bych udělal vše proto, aby se vrátila důvěra v prezidentský úřad, abych byl prezidentem, který bude lidi spojovat, abych nebyl člověkem, který naší společnost polarizuje,“ reagoval Kiska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám