Hlavní obsah

Duma posvětila připojení Krymu k Rusku, Ukrajina se stahuje

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, ve čtvrtek schválila smlouvu o připojení Krymu k Rusku. Ukrajina mezitím stahuje z poloostrova příslušníky své armády a pohraniční stráže.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský voják zavírá bránu na letecké základně Belbek na Krymu

Článek

To, že poslanci posvětí začlenění Krymu s městem Sevastopol, které má zvláštní status, se očekávalo. Proti přijetí v Dumě hlasoval jediný poslanec z celkem 444.

Smlouvu podepsal prezident Vladimir Putin a schválil ji také nejvyšší soud. V pátek má schvalovací proces završit hlasování horní komory parlamentu, Rady federace.

Ukrajina mezitím oznámila plán stahování tisíců svých vojáků a jejich rodin z Krymu z důvodu ohrožení jejich bezpečnosti. Kyjev odtržení Krymu neuznává a oblast prohlásil za okupovanou zónu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Krymu čekají ve frontách, aby si zažádali o ruský pasVideo: Reuters

Podle agentury Interfax Ukrajina požaduje stažení ruských sil z poloostrova a vyhlášení oblasti za demilitarizovanou zónu.

Stažení vojáci budou rozmístěni severněji ve vnitrozemí. Množství jich už ale přijalo nabídku vstoupit do řad ruské armády.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Kyjev současně ve středu potvrdil, že z Krymu stahuje i příslušníky pohraniční stráže. Poloostrov opustilo už asi tisíc z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Velitel ukrajinské flotily je na svobodě

Krymské úřady propustily ve čtvrtek ráno na svobodu zadrženého velitele ukrajinské flotily kontradmirála Serhije Hajduka. Oznámila to ruská agentura Interfax....

Výběr článků

Načítám