Hlavní obsah

Moskva tvrdě trvá na právu chránit Rusy v zahraničí, v OSN se strhla hádka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/New York

Rusko trvá na tom, aby byla práva jeho krajanů žijících v zahraničí plně respektována. V Moskvě to ve čtvrtek prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Uvedl to po středeční hádce zástupců USA a Ruska v Radě bezpečnosti OSN, kde padala nediplomaticky tvrdá slova.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Chránit etnické Rusy žijící v cizině bude Moskva podle Lavrova „politickými a diplomatickými prostředky”. Ruský ministr přitom obvinil západní státy, že se za každou cenu snaží obhájit svou výjimečnost, místo toho, aby se řídily zásadami mezinárodního práva.

„Krizovou situaci na Ukrajině nevyvolalo Rusko. Je to vnitropolitická krize v mnohém vyprovokovaná zvenčí, kterou provází porušování ukrajinské ústavy,” řekl ruský ministr k dění na Ukrajině a Krymu. Ve světě podle něj dochází k „tektonickým změnám”, které se západní země snaží zbrzdit.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin (zcela vlevo) naslouchá projevu americké velvyslankyně Samanthy Powerové (zcela vpravo).

Hádka v Radě bezpečnosti

Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin ve svém vystoupení hájil připojení Krymu k Rusku a označil to za historickou událost. Americká velvyslankyně Samantha Powerová přirovnala ruské převzetí Krymu ke krádeži: „Zloděj může ukrást majetek, ale to nedává zloději vlastnické právo.“

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Velvyslanec Ruska při OSN Vitalij Čurkin

Ruský velvyslanec se ohradil s tím, že „je prostě nepřijatelné naslouchat těmto urážkám na adresu naší země”. „Pokud americká delegace očekává naši spolupráci v Radě bezpečnosti v dalších záležitostech, tak to musí paní Powerová jasně pochopit,” uvedl Čurkin, aniž by uvedl, jaké záležitosti má na mysli.

Nicméně spolupráce Ruska a Spojených států je klíčová ve snahách o ukončení konfliktu v Sýrii a v jednání o íránském jaderném programu.

V té době už Powerová na jednání nebyla, nechala tam svoji zástupkyni. Před tím zmínila, že Spojené státy „jsou připraveny podniknout další kroky, pokud budou pokračovat ruské provokace nebo ruská agrese”.

Reklama

Související články

Nekupujte ruské akcie, přitvrzuje Bílý dům

Bílý dům doporučil investorům, aby se vyhnuli nákupům ruských akcií. Jde o stupňující se politickou rétoriku v souvislosti s rozhodnutím Moskvy včlenit...

Výběr článků

Načítám