Hlavní obsah

Moskva poslala do Běloruska bojová letadla

– Moskva/Washington

Moskva vyslala šest bojových letounů Su-27 a tři nákladní letadla do Běloruska, aby se podílely na ostraze západních hranic tohoto ruského spojence. Oznámil to zpravodajský server newsru.com s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ruská bojová letadla Su-27. Archivní snímek

Článek

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve středu avizoval, že požádá Moskvu o letecké posily vzhledem ke cvičení Severoatlantické aliance poblíž běloruských hranic.

"Po završení všech nezbytných příprav se posádky ruských stíhaček zapojí do společné bojové služby s běloruskými kolegy s cílem uskutečňovat vzdušný průzkum a zajišťovat ochranu a obranu vzdušného prostranství svazového soustátí," uvedlo ruské ministerstvo a pohrozilo, že odpoví "adekvátními protiopatřeními" na další koncentraci vojsk ve státech sousedících s běloruským spojencem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americko polské vojenské cvičeníVideo: Reuters

Podle polské zpravodajské televize TVN 24 dorazily ruské stíhačky na běloruskou základnu Bobrujsk, ležící asi 130 kilometrů jihovýchodně od Minsku, prakticky současně se čtvrtečním příletem první šestice amerických stíhaček F-16 na polskou základnu Lask, kde se mají zapojit do společného cvičení s Poláky. Ti manévry s Američany v této době chápou jako spojeneckou podporu během ukrajinské krize.

Do Polska má dorazit celkem 12 amerických stíhaček F-16 – a i Minsk požádal Moskvu o 12 ruských stíhaček jako dodatečnou posilu.

USA o dodávkách zbraní nerozhodly

Nová ukrajinská vláda se kvůli postupu Ruska na Krymu obrátila na Spojené státy s žádostí o vojenskou podporu a dodávky zbraní. Nejmenovaní američtí představitelé agentuře AFP řekli, že žádost se řeší.

"Posuzujeme žádosti, které byly předloženy," řekl AFP představitel Pentagonu, samozřejmě za podmínky anonymity. USA podle dvou dalších nejmenovaných zdrojů dosud k žádnému rozhodnutí nedospěly.

Také list The Wall Street Journal dnes s odvoláním na nejmenované vysoce postavené představitele napsal, že Washington – přinejmenším prozatím – odmítl ukrajinskou žádost o zbraně a munici z obavy, aby situaci ještě více nezhoršil.

Kyjev prý zaslal do USA podrobný seznam, obsahující kromě zbraní a munice i položky, jako jsou potravinové dávky, spojovací vybavení, letecké palivo či přístroje pro noční vidění. Pentagon ale souhlasil jen s dodávkou potravin, která by měla začít v příštích dnech.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

"V tuto chvíli neuvažujeme o poskytnutí vojenské pomoci. Ve skutečnosti jsme jim (Ukrajincům) jasně řekli, že by měli věnovat hlavní pozornost získání hospodářské pomoci," uvedl jeden ze zdrojů deníku. Vysvětlil, že dodávky zbraní by zhoršily vztahy s Moskvou a také by posílily ruské podezření, že převrat v Kyjevě zorganizoval Washington. V budoucnu však vojenská pomoc USA není vyloučena. "Neříkáme ne jednou provždy, ale ne v tuto chvíli," poznamenal jeden z představitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám