Hlavní obsah

Proruské demonstrace se rozlily na východ Ukrajiny

Simferopol/Doněck

Masové protesty proruských demonstrantů se v neděli rozšířily z Krymu na východ Ukrajiny. V Doněcku, kde převažuje ruskojazyčné obyvatelstvo, vyšlo do ulic až 10 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruská demonstrace v Simferopolu na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Proruské demonstrace v neděli uspořádali zastánci odtržení od Ukrajiny v řadě měst na Krymu. Na několika místech se střetli s odpůrci referenda připravovaného na příští neděli, kteří naopak vyjadřovali podporu nové ukrajinské vládě.

Foto: Reuters

Demonstrant na manifestaci v jihoukrajinské Oděse s ruskou vlajkou v ruce

Největší demonstrace na Krymu se konala v Simferopolu, kde se na ústředním Leninově náměstí sešlo asi 8 000 lidí. Menší manifestace uspořádali i odpůrci anexe, v Sevastopolu musela při konfliktu obou táborů zasahovat policie.

Až 10 000 proruských demonstrantů se sešlo v Doněcku na východě Ukrajiny, aby podle agentury AFP projevili svou sílu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Muž s ruskou vlajkou uprostřed demonstrantů ve východoukrajinském Doněcku

Prozápadní politik Vitalij Kličko, který do města dorazil s cílem na vlastním mítinku "vysvětlit místním obyvatelům potřebu zůstat jednotní vůči provokacím separatistů", raději akci zrušil. Zároveň obvinil ruská média z "vymývání mozků" lidí i na Ukrajině. "Rusko", "Doněck, ruské město" a "Putin, prezidentem" skandoval dav v centru Doněcka.

Situace se dnes vyostřila i v Luhanské oblasti na samém východě Ukrajiny. Skupina proruských radikálů se ve správním středisku Luhansku probila do kanceláří gubernátora a pod pohrůžkou násilí ho přinutila sepsat rezignaci. Akce byla vyvrcholením mítinku před sídlem místní oblastní správy, jehož účastníci požadovali federalizaci Ukrajiny.

Foto: Dmitriy Potapov, Reuters

Proruská demonstrace v Luhansku na východě Ukrajiny

Mohutné demonstrace se konaly i v Rusku, kde se dnes sešly tisíce lidí na oslavách dvoustého výročí narození ukrajinského národního básníka Tarase Ševčenka.

Za "sepětí s ukrajinským lidem" manifestovaly davy lidí v povolžském Nižním Novgorodu, severokavkazském Majkopu, Pskově na severozápadě Ruska i v Astrachani u Kaspického moře.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Podle informací ruských médií se bude v ruských městech "za ruský Krym" demonstrovat prakticky až do krymského referenda. Na pondělí se připravují manifestace v Archangelsku, Čeljabinsku, Vologdě, Permu a Čitě pod hesly "Své nedáme" a "Za bratrský národ".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám