Hlavní obsah

ČR a další země visegrádské čtyřky žádají po USA dodávky břidlicového plynu

Eashington
Aktualizováno

České velvyslanectví ve Washingtonu spolu s ambasádami ostatních visegrádských zemí vyzvalo Spojené státy, aby rozšířily vývoz břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví své dodávky plynu přepravované přes neklidnou Ukrajinu. V sobotu to oznámila agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Ilustrační záběry břidlicového dolu

Článek

"Mohu potvrdit, že na základě iniciativy předsednictví V4 jsme se k dopisu připojili," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Jolana Grohová.

Velvyslanci České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se s žádostí obrátili v pátek dopisem na šéfa Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Johna Boehnera. Vyzývají v něm, aby Kongres podpořil rychlejší prosazení vývozu plynu: „Dodávky amerického zemního plynu by byly ve střední a východní Evropě velmi vítány.”

Podle visegrádské skupiny nepokoje na Ukrajině oživují ducha studené války a energetická bezpečnost je pro střední a východní Evropu každodenním problémem. „Plynová konkurence je životně důležitým aspektem naší národní bezpečnosti a klíčem k zajištění zájmů USA v oblasti,” píše se v dopisu.

S podobnou výzvou se podle AP velvyslanci chtějí obrátit i na vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida.

Američtí republikáni v minulosti opakovaně vyzývali Bílý dům, aby umožnil vyšší vývozy břidlicového plynu do zahraničí. Americké ministerstvo energetiky ale vydalo zatím jen šest vývozních licencí, dalších asi pětadvacet na schválení čeká.

Příprava by mohla trvat přes rok

Podle zdrojů z Bílého domu by ale příprava ke zvýšení vývozu břidlicového plynu mohla trvat víc než rok.

Podle americké vlády je navíc Rusko na vývozu plynu závislé natolik, že je zastavení dodávek do Evropy nepravděpodobné i v podmínkách zostřeného konfliktu Moskvy s Ukrajinou.

Objevily se i nepodložené spekulace, že ukrajinská krize byla uměle vyvolána právě kvůli tomu, aby se otevřel evropský trh levnému americkému plynu a tak se oslabilo Rusko.

V Evropě se zatím břidlicový plyn těží jen minimálně kvůli možným ekologickým rizikům, dělá to jen Británie, i když velké zásoby jsou v Polsku a dalších zemí EU. V USA napomohl k radikálnímu snížení ceny plynu, otázkou ale stále je, jak dlouho budou vrty plyn z břidlic poskytovat.

EU nečeká omezení dodávek plynu 

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger nepředpokládá, že by ruský monopolní vývozce plynu Gazprom přerušil dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy. "Nevěřím že by to bylo v ruském zájmu," řekl komisař v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil německý týdeník Wirtschaftswoche.Gazprom v pátek naznačil, že by mohl zastavit vývoz na Ukrajinu, protože Kyjev do určeného termínu nezaplatil za únorové dodávky.. [celá zpráva]

Odpojení dodávek plynu přes Ukrajinu by pro Gazprom nebylo nijak prospěšné, domnívá se komisař. "Gazprom má zájem o každodenní výnosy z prodeje, aby se mu vyplatily investice a měl zaručený obrat," řekl Oettinger. V případě přerušení ukrajinského tranzitu by to znamenalo ztrátu 14 procent celoevropské spotřeby plynu.

Obavy snižuje i fakt, že ruská společnost Rosatom obnoví dodávky jaderného paliva evropským zákazníkům přes Ukrajinu poté, co Kyjev zrušil zákaz přepravy jaderného paliva přes své území po železnici, uvedla v sobotu agentura Reuters. Tento zákaz zavedl  z bezpečnostních důvodů koncem ledna ještě režim sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče.

Rosatom podle Reuters oznámil, že zákaz byl zrušen ve čtvrtek a že první dodávky paliva zamíří na západ v příštím týdnu.

Mezi odběrateli ruského paliva jsou i české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a slovenská elektrárna v Jaslovských Bohunicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám