Hlavní obsah

Část kremelské rady pro lidská práva odsoudila invazi na Krym

Moskva

Část členů kremelské rady pro lidská práva včetně jejího předsedy Michaila Fedotova schválila v úterý prohlášení odsuzující ruskou akci a žádající stažení invazních vojsk, uvedl moskevský rozhlas. Odpůrci rezoluce signatáře označili za „agenty Západu”.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kremelské rady pro lidská práva Michail Fedotov.

Článek

Šestatřicet členů rady pro lidská práva v prohlášení požadovalo „plně vyloučit využití ozbrojených sil při urovnání vnitropolitické krize na Ukrajině”. Proti takové formulaci se ostře postavil člen rady Igor Borisov a jeho další dva kolegové.

Borisov poukázal na to, že prohlášení proti okupaci Krymu bylo sepsáno v angličtině, což je podle něj důkaz „diktátu Západu”.

„Nechápu, proč v radě zasedají agenti Západu,” řekl Borisov. Prohlášení má podle něj „prosadit zájmy zahraničních mocností, které jsou cizí ruskému státu”. Než vedení rady zjedná nápravu, nehodlá se Borisov a jeho další dva stoupenci jednání tohoto orgánu účastnit.

Protest rady pro lidská práva proti ruskému zásahu na Krymu je jedním z mála projevů nesouhlasu, o nichž informovala ruská média. V Moskvě a v Petrohradu se v minulých dnech konalo několik demonstrací, které ruská policie rozehnala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám