Hlavní obsah

Jazykový zákon se nezruší, slíbil ukrajinský prezident

Kyjev

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov slíbil zachovat jazykový zákon, proti jehož odstranění protestují převážně ruskojazyčné regiony na východě země. Moskva nedávné zrušení zákona interpretovala jako zákaz používání ruštiny.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu.

Článek

Turčynov, který jako předseda parlamentu dočasně plní i povinnosti hlavy státu, v pondělí ohlásil, že nepodepíše rozhodnutí sněmovny zrušit tuto normu. Jazykový zákon dosud umožňoval používat ruštinu jako druhou úřední řeč v téměř polovině země.

"Nehledě na to, že zákon o jazycích byl nevyvážený a neodborně připravený, nepodepíši rozhodnutí parlamentu o zrušení tohoto zákona," řekl Turčynov. Jazykový zákon bude zachován tak dlouho, dokud nebude připraven nový zákon, umožňující rozvoj všech jazyků v zemi.

"Ukrajinština je celostátní řeč, ale na Ukrajině nebudou platit žádná jazyková či národnostní omezení anebo omezení kvůli přináležitosti k církvím a vyznáním. Demokratická vláda to jasně zaručuje všem občanům," řekl Turčynov.

O "ztrátě platnosti" zákona o základech státní jazykové politiky rozhodl ukrajinský parlament 23. února po svržení prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Právě sesazený prezident podepsal v srpnu 2012 tento zákon umožňující dvojjazyčnost v regionech, kde podíl národních menšin přesahoval desetinu populace.

Zrušení jazykového zákona interpretovala Moskva jako zákaz používání ruštiny na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám