Hlavní obsah

Rusko rozdává pasy členům ukrajinských jednotek Berkut

Rusko vydalo v posledních dnech několik desítek pasů (dokladů, které jsou něčím mezi českým občanským průkazem a cestovním pasem) příslušníkům ukrajinských speciálních jednotek Berkut, které prosluly tvrdým zásahem proti demonstrantům v Kyjevě. Podle ruského generálního konzula ve městě Simferopol na Krymském poloostrově Vjačeslava Světličného vydávání pasů pokračuje.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Člen jednotky Berkut zavírá bránu do areálu kasáren v Kyjevě. Snímek z 22. února 2014

Článek

„Tato práce (vydávání ruských pasů členům speciálních jednotek Berkut, pozn. red.) pokračuje podle plánu. Bylo vydáno několik desítek pasů. Jejich počet stoupá,“ řekl v pondělí Světličnyj agentuře Interfax.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Žena klečí na ulici ve východoukrajinském Doněcku před pořádkovou jednotkou Berkut. Snímek z 23. února 2014

Moskva zvažuje, že podobným způsobem umožní získat ruské občanství i dalším Ukrajincům, kteří o to projeví zájem.

„Zatím nebylo rozhodnuto o lidech, kteří by měli zájem o ruské občanství. Proto lidem říkáme, aby byli trpěliví a sledovali další informace,“ dodal ruský konzul. Podle jeho slov se na zastupitelském úřadě v Simferopolu tvoří fronty zájemců, kteří chtějí získat ruský pas ve zjednodušené proceduře.

„Tuto práci děláme z humanitárních důvodů. Pasy vydáváme pouze členům jednotek Berkut v souladu s platnými nařízeními a na základě jednotlivých žádostí,“ dodal Vjačeslav Světličnyj.

Foto: Pavlo Palamarchuk, ČTK/AP

Členové jednotek Berkut se na náměstí v ukrajinském Lvově omlouvají davu za zásah proti demonstrantům. Snímek z 24. února 2014

Moskva začátkem března umožnila vydávat ruské pasy těm členům speciálních sil Berkut, kteří byli přímo zapojeni do střetů s demonstranty. Podle konzula šlo o „radikály a extremisty“. Opatření umožní těm členům Berkutu, kteří si tak zvolí ruské občanství, aby získali práci v Rusku, uvedlo v pátek tamní ministerstvo vnitra.

Nová vláda v Kyjevě rozpustila minulý týden jednotky Berkut kvůli jejich podílu na střetech s demonstranty. [celá zpráva]

Ruská média od té doby přinesla několik zpráv o výhrůžkách a pronásledování členů Berkutu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevské náměstí Nezávislosti zmizelo pod květinamiVideo: Reuters

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že počet obětí demonstrací a střetů s pořádkovými silami v Kyjevě si od 30. listopadu 2013 do pondělí 3. března 2014 vyžádal 95 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám