Hlavní obsah

Reformovat EU nebude hračka, přiznala Merkelová

Londýn

Německá kancléřka Angela Merkelová v Londýně uvedla, že reformovat Evropskou unii, jak si to přeje britský premiér David Cameron, „nebude žádná hračka”. Cameron chce pro Británii získat zpět některé pravomoci a dosáhnout změn ve fungování osmadvacítky. Merkelová jeho úsilí podpořila.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron

Článek

Merkelová po setkání s Cameronem řekla, že se může podílet s Británií na reformě Evropské unie, ale v rámci „celoevropské spolupráce”. Obě země by podle ní mohly přijmout zákony, které omezují zneužívání volného pohybu osob v rámci cestovního ruchu.

Merkelová podle Camerona také chce „vidět změny v Evropě”. Předseda britské vlády zopakoval, že pravidla EU o volném pohybu je třeba změnit, aby se lidé nemohli pohybovat ze země do země a hlásit se o sociální dávky. Podle Merkelové by zákony šlo tomuto problému zamezit. „Kde je vůle, tam je i cesta,” řekla a dodala, že svoboda pohybu má umožňovat lidem pracovat v různých zemích, „ale ne zavést přistěhovalectví do sociálních systémů”.

Kancléřka: Evropská integrace je bezkonkurenční úspěch

Merkelová vyzdvihla „bezkonkurenční úspěch” volného trhu EU a svobod, které podle ní umožnila evropská integrace. Ale zdůraznila, že „je třeba změnit politickou podobu EU v souladu s dobou”.

„Za účelem dosažení tohoto cíle potřebujeme silné Spojené království se silným hlasem uvnitř Evropské unie,” prohlásila. „Pokud budeme mít tohle všechno, budeme schopni provést nezbytné změny ve prospěch všech,” sdělila také.

K plánu radikálních změn se ale kancléřka stavěla skepticky: „Někteří očekávají, že moje řeč připraví půdu pro zásadní reformu evropské stavby, která uspokojí všechny druhy údajných nebo skutečných britských přání. Obávám se, že budou zklamáni.”

Přiznala, že je mezi mlýnskými kameny: „Jiní očekávají přesný opak a doufají, že přednesu tady v Londýně jasné a jednoduché poselství, že zbytek Evropy není ochoten zaplatit prakticky jakoukoli cenu za to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Obávám se, že tyto naděje budou zmařeny.”

Reklama

Výběr článků

Načítám