Hlavní obsah

V Británii zemřel čs. válečný letec a tobrúcká krysa Bitton-Kratochvíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V britském Knutsfordu zemřel v úterý ve věku 95 let československý válečný letec Miroslav Bitton-Kratochvíl. Oznámila to na svých webových stránkách organizace Free Czechoslovak Air Force, která se odkazu českých válečných pilotů věnuje.

Foto: Profimedia.cz

Veterán létal na letounech spitfire

Článek

Kratochvíl létal za druhé světové války s 310. perutí Britského královského letectva RAF poté, co ukončil v roce 1944 pilotní výcvik v Kanadě.

Předtím bojoval v Sýrii a byl jednou z „tobtrúckých krys” hájících pod velením plukovníka Klapálka toto obklíčené severoafrické město před Rommelem. Pilotní výcvik absolvoval v Kanadě.

Foto: Profimedia.cz

Afrikakorps útočí na Tobruk

Před válkou žil na slovensko-maďarské hranici a pomáhal při převádění lidí odcházejících bojovat proti fašismu do zahraničí. Sám utekl v roce 1940 balkánskou cestou na Blízký východ do britské Palestiny, kde sloužil nejprve u strážní jednotky v Sýrii. Povedlo se mu to až napodruhé, poprvé byl zadržen v Maďarsku a vrácen na Slovensko.

Po válce se do Prahy vrátil, ale po únorovém převratu v roce 1948 uprchl do zahraničí. Usadil se u britského Manchesteru, živil se jako restauratér.

Reklama

Výběr článků

Načítám