Hlavní obsah

Snowden může zůstat v Rusku déle, Moskva mu vízum prodlouží

– Moskva • Aktualizováno

Rusko je ochotno prodloužit azyl bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který se tam uchýlil, aby nemusel být vydán do Spojených států. Ve švýcarském Davosu to řekl stanici CNN předseda zahraničního výboru ruského parlamentu Alexej Puškov.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden.

Článek

Rusko udělilo Snowdenovi roční vízum loni v létě poté, co 30letý Američan vyzradil novinářům existenci tajných programů sledování miliónů lidí americkým Národním bezpečnostním úřadem. Američané Snowdenovi, který prchal přes Hongkong a Moskvu do Latinské Ameriky, pas odebrali.

Snowden ve čtvrtek v chatu na síti Twitter zopakoval, že by se rád do Spojených států vrátil. „Bohužel to ale teď není možné,“ uvedl a poukázal na to, že současné zákony dostatečně nechrání tzv. whistleblowery, tedy ty, kdo upozorní na nějaký veřejný nešvar. Podle Snowdena to dokonce vypadá tak, že zákony a postupy mají spíš takové lidi odradit.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Reklama

Související témata:

Související články

Snowden pracoval i na ambasádě v Indii

Počítačový technik Edward Snowden, který v minulosti pracoval pro americké tajné služby, působil také na ambasádě USA v Dillí. Podle serveru Foreign Policy tam...

Výběr článků

Načítám