Hlavní obsah

Vatikánští duchovní nás obtěžují, stěžují si příslušníci Švýcarské gardy

– Vatikán
Právo, DPA, vpl

Vatikánští duchovní sexuálně obtěžují příslušníky Švýcarské gardy, která střeží církevní stát přes 500 let, zvou je na večeře a nabízejí jim drahé dárky. Pod podmínkou anonymity se o tom ve švýcarských médiích rozpovídali dva bývalí gardisté a příbuzný třetího.

Foto: POOL, Reuters

Švýcarská garda ve Vatikánu

Článek

„Vatikán je rájem pro gaye,“ řekl první z nich s tím, že nemorální návrhy dostal od dvaceti duchovních – kněží, biskupů i kardinálů.

Jeden z kněží ho pozval na večeři, a když jim číšník servíroval steak a špenát, řekl: „Jako dezert budeš ty.“ Jiný ho chtěl osahávat a nabízel mu dovolenou na Maledivách.

Vojáka, jenž sloužil za papeže Jana Pavla II., jeho nadřízení nepodpořili. „Špatně jsi jim rozuměl, neumíš tak dobře italsky,“ reagoval tehdy jeho nadřízený.

Jeden, který na něho měl zálusk, za ním přijel na návštěvu do jeho bydliště bez pozvání

Ještě předtím, než znechucen z poměrů a přetvářky gardu opustil, pokoušel se Švýcar nalézt místo v Římě. Jeden duchovní mu poradil: „Obrať se na biskupa Soundse, ale předtím se osprchuj!“

Další podrobnosti uvedl v nedělníku Schweiz am Sonntag příbuzný jiného někdejšího člena papežovy ochranky. Potvrdil obtěžování, pozvánky na večeře a popíjení alkoholu.

„V noci na vatikánských chodbách se netrhnou dveře. Duchovní za ním chodili, když držel stráž. A jeden, který na něho měl zálusk, za ním dokonce přijel na návštěvu do jeho bydliště ve Švýcarsku, a to bez pozvání,“ upřesnil příbuzný, jak církevní činitelé pronásledovali jeho příbuzného.

Exvelitel potvrzuje: je tam celá lobby

Jiný někdejší gardista, jenž odešel ze služeb před čtyřmi roky, webu swissinfo řekl: „Tři dny po nástupu jsem dostal balíček. Obsahoval luxusní hodinky a kartičku se vzkazem: Uvidíme se večer? Psaníčko bylo podepsáno iniciálami – ve Vatikánu hodně známými.“

O lobby homosexuálů hovořil 6. června 2013 papež František. Vatikán jeho slova nikdy nepopřel.

„Moje zkušenosti hovoří o tom, že něco takového opravdu je. Prostředí, v němž pracují především svobodní muži, bývá magnetem pro gaye, ať už ho vědomě vyhledávají, nebo se do něho dostanou nevědomky. Stejně nepřekvapí, že pedofilové se pohybují v okolí dětí – na školách nebo sportovních klubech,“ potvrdil Elmar Mäder, velitel Švýcarské gardy v letech 2002 až 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám