Hlavní obsah

Městská kamera zachytila výbuch ve Volgogradu. Byl drtivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volgograd (Rusko)

Záběry pořízené městskou kamerou z náměstí před nádražím v ruském Volgogradu ukazují, jak mocný byl výbuch, který v neděli způsobila sebevražedná atentátnice a který zabil nejméně 18 lidí. Plameny při explozi vyšlehly až do stropu nádražní haly a tlaková vlna rozbila okna v obou bočních traktech budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

 
Článek

Podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů trhavina explodovala u jednoho ze vchodů do nádražní budovy, poblíž detektoru kovů. Některé zdroje ale hovoří o explozi v prvním patře budovy. Ze záznamu bezpečnostní kamery je patrné jen to, že výbuch byl velice silný.

Tlaková vlna otřásla i sloupem, na němž je umístěná kamera nacházející na protější straně náměstí. Uvnitř odbavovací haly leží podle svědků obrovské množství sutin a rozbitého skla. Provoz na železnici byl ale přerušen jen částečně a nádražím dál projíždějí dálkové spoje, uvedla agentura Ria Novosti.

Exploze se odehrála kolem 12:45 místního času (asi 9:45 SEČ), uvedla mluvčí ministerstva vnitra volgogradské oblasti. Na místě se odpálila sebevražedná atentátnice. Podle agentury Interfax, která se odvolává na mluvčí místní vlády, je mrtvých 15. Agentura Ria Novosti cituje policii a hovoří o 18 zabitých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristický útok ve VolgograduVideo: Reuters

Ve Volgogradu jde za posledního čtvrt roku už o druhý sebevražedný útok, atentátnice v autobuse zde v říjnu zabila šest lidí a sebe. K nedělnímu útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Čin vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby (FSB).

Foto: ČTK/AP

Prostor před volgogradským nádražím, kam po ničivém výbuchu přispěchali záchranáři

Výběr útoků sebevražedných atentátnic v Rusku
7. června 2000 - První sebevražedný útok dvou Čečenek v jihoruském Čečensku; zahynuli dva ruští vojáci.
12. května 2003 - Dvě nebo tři útočnice odpálily ruské vládní budovy v severočečenské obci Znamenskoje, údajně na 54 mrtvých.
14. května 2003 - Jedna nebo dvě sebevražedné atentátnice zaútočily v čečenské obci Ilischan-Jurt, zahynulo 18 osob. Teroristka se údajně snažila během oslav narození proroka Mohameda prodrat k tribuně, na níž bylo celé vedení Čečenska, včetně šéfa čečenské promoskevské správy Achmata Kadyrova.
5. června 2003 - Žena se odpálila v autobuse, který u severoosetského Mozdoku vezl ruské vojáky; nejméně 20 mrtvých.
5. července 2003 - Při útocích dvou sebevražedných atentátnic na moskevské letišti Tušino, kde se konal rockový festival, zahynulo 16 lidí, včetně obou atentátnic.
5. prosince 2003 - Tři ženy stály údajně za útokem na vlak na trase Kislovodsk-Miněralnyje Vody ve Stavropolském kraji, který leží na hranicích s Čečenskem. Při útoku, do něhož byl zapojen i jeden muž, zahynulo 44 lidí.
9. prosince 2003 - Šest lidí přišlo o život poté, co v centru Moskvy u známého hotelu Nacional sebevražedkyně v automobilu odpálila nálož.
24. srpna 2004 - Dvě čečenské atentátnice stály podle ruské prokuratury za zřícením dvou ruských dopravních letadel TU-134 a TU-154, která v rozmezí 40 minut startovala z moskevského letiště Domodědovo. Při obou haváriích zahynulo 89 lidí.
31. srpna 2004 - Při útoku sebevražedné atentátnice v Moskvě zahynulo nejméně deset osob.
29. března 2010 - Při dvou explozích v moskevském metru zahynulo 40 lidí. Útoky byly dílem dvou sebevražedných atentátnic.
28. srpna 2012 - Sebevražedná atentátnice se odpálila v severokavkazském Dagestánu v domě vesnického islámského učence. Kromě ní přišlo o život dalších šest lidí.
21. října 2013 - Při výbuchu v autobusu ve Volgogradu na jihovýchodě Ruska zahynulo šest lidí a sebevražedná atentátnice, vdova po jednom z extremistických vůdců.
29. prosince 2013 - Na železničním nádraží ve Volgogradu se odpálila sebevražedná atentátnice, zemřelo nejméně 18 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám