Hlavní obsah

Děláte si z Vánoc jen pohádku, zlobí se papež František

– Řím

Papež František ve čtvrtek v rámci modlitby Anděl Páně (Angelus) na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu kritizoval moderní „pohádkové” vnímání Vánoc. To prý podává o svátcích falešný, sentimentální obrázek, jenž nemá v evangeliích žádnou oporu. Odsoudil také diskriminaci křesťanů ve světě.

Foto: ČTK/AP

Papež František mává věřícím na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Článek

"Boží spása v sobě zahrnuje boj proti hříchu při průchodu úzkými dveřmi Kříže," poznamenal papež na svatého Štěpána, což je první křesťanský mučedník, jehož připomínkou se slaví druhý svátek vánoční.

"To je cesta, jakou Ježíš jasně ukázal svým učedníkům, jak o tom dnes evangelia podávají svědectví," dodal papež, podle něhož "autentický smysl vtělení" spojuje "Betlém a Kříž".

František se snaží obnovit důvěru v římskokatolickou církev pokorným, jednoduchým a spontánní chováním a zaměřením na nejchudší a nejslabší. Po svém březnovém nástupu do funkce mluvil již několikrát o potřebě "návratu k opravdovému duchu zrození".

Agentura ANSA připomíná, že den před Štědrým dnem papež například vyzval k tomu, aby se lidé během Vánoc více oddávali Bohu, než útratám a oslavám.

Odsoudil násilí na křesťanech ve světě

Sedmasedmdesátiletá hlava římskokatolické církve také odsoudila diskriminaci křesťanů ve světě, a to i v zemích, kde je náboženská svoboda teoreticky garantována platnými zákony. Ve čtvrteční modlitbě věnoval své myšlenky křesťanům, kteří jsou "nespravedlivě obviňováni a vystavováni násilí všeho druhu".

"Nespravedlnost by měla být odsouzena a vykořeněna," řekl papež a dodal, že příkoří páchaná na křesťanech jsou v současnosti četnější než za raného období křesťanství.

O zemích omezujících práva křesťanů se papež jmenovitě nezmínil, Vatikán z toho ale dlouhodobě kritizuje především muslimské státy. Kritiku však Svatý stolec v minulosti zaměřil i na některé bohaté západní země, které omezují využívání náboženských symbolů na veřejných místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám