Hlavní obsah

Německo po řádění orkánu Xaver čeká další vichřici, zasáhne i Krušné hory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Varšava
Aktualizováno

Německo, které si v pátek vydechlo po řádění orkánu Xaver, se v neděli připravuje na další rozmary počasí. Meteorologové očekávají, že pobřeží a hory bude v noci opět bičovat silný vítr. Jedním z míst, které vichr obzvláště zasáhne, budou Krušné hory, uvedla Německá meteorologické služba (DWD).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Následky řádění orkánu Xaver

Článek

Na severu Evropy se mezitím vrací k normálu doprava, kterou orkán ochromil. V Severním i Baltském moři opět vypluly trajekty, naopak na jihu Švédska se vlaky na některých tratích rozjedou až v pondělí.

V noci na pondělí se podle DWD musí na vítr v nárazech až 100 kilometrů v hodině především připravit obyvatelé středoněmeckého pohoří Harz a také Krušných hor, které tvoří hranici s Českou republikou. Na jihozápadě Německa zase meteorologové v noci očekávají náledí.

Do normálu se vrátilo Labe v Hamburku. Toto přístavní město na severu Německa zažilo podle listu Bild druhou největší vlnu vyvolanou bouří v historii. Škody jsou ale díky protipovodňovým zábranám minimální.

Xaver si vyžádal deset mrtvých

V Polsku jsou energetici stále v plném nasazení, bez elektrického proudu ještě dnes bylo přes 200 obcí, převážně na severu země. Opravy podle TVN24 potrvají nejméně do pondělí. Kvůli orkánu se v pátek ocitlo bez elektřiny 400 000 polských domácností, v sobotu se jejich počet podařilo snížit na 30 000.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Následky nedávného orkánu v Polsku

Řádění živlu si vyžádalo nejméně desítku mrtvých. Nejtragičtěji orkán udeřil v Polsku, kde zahynulo pět lidí. Británie hlásí dva mrtvé, Rakousko, Dánsko a Švédsko po jednom. Švédské úřady navíc pohřešují dva námořníky, které na rozbouřeném moři smetla vlna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám