Hlavní obsah

Pro státníky je loučení s Mandelou ctí, jen premiérovi ČR to není vhod, píší ve světě

Novinky,
Johannesburg

Vyjádření českého premiéra v demisi Jiřího Rusnoka o jeho nechuti jet na pohřeb zesnulého Nelsona Mandely vyvolalo odezvu ve světě nejen kvůli použitým vulgarismům, ale také kvůli tomu, že většina světových státníků považuje za čest účastnit se pohřbu velkého bojovníka proti apartheidu. Média ani nemusejí jeho postoj komentovat, stačil přepis hovoru s ministrem obrany Vlastimilem Pickem.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jiří Rusnok

Článek

Jihoafrický server Eyewitness News v neděli uvedl v článku Jak nereagovat na Madibovu smrt (Madiba je Mandelovo kmenové jméno), že zatímco lidé na celém světě vzdávají čest Mandelovu odkazu, objevily se i politické trapasy. Zatímco prezidenti USA a Francie Barack Obama a Francois Hollande se zúčastní 15. prosince Mandelova pohřbu v jeho rodném Qunu, českému premiérovi Jiřímu Rusnokovi Mandelova smrt přišla nevhod a dával najevo, že se mu nikam nechce a byl by radši, kdyby tam jel prezident Miloš Zeman.

Rusnok se ocitl v článku po boku šerifa Ricka Clarka z okresu Pickens v Jižní Karolíně, který odmítl kvůli Mandelovu úmrtí stáhnout vlajku, i když to nařídil prezident Obama. Uvedl, že v JAR by mu to nedělalo problémy, ale že podle něj by tato čest měla být vyhrazena lidem, kteří vykonali něco pro USA.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

List Daily Mail zase srovnal Rusnokův postoj s přístupem britské královny Alžběty II., která se také pohřbu neúčastní, neboť dlouhý let by podle lékařů neprospěl jejímu zdraví. Do JAR ale pojede princ Charles jako zástupce dvora a premiér David Cameron. Královna uctí Mandelovu památku na mši ve  Westminsteru.

Praha do JAR vysílá ministra zahraničí Jana Kohouta, který se zúčastní úterního rozloučení s Mandelou v Sowetu a o den později uctí jeho památku v Pretorii, v místě prezidentské kanceláře, kde bude Madibovo tělo vystaveno do pátku. [celá zpráva]

Slováci píší o ostudě

Pozornost nahrávce věnovala i agentura AP, která se ale zdržela jakýchkoliv komentářů. Připomněla však, že Mandela navštívil v roce 1992 Československo a že jak Havel, tak Mandela byli vězněni kvůli odporu vůči režimu ve svých zemích.

O Rusnokově faux pas informovala i německá agentura DPA a slovenský bulvární server Topky.sk, který přinesl přepis rozhovoru i s videem, hovoří o ostudě: „Premiér Jiří Rusnok vyvolal značný skandál, když se pokoušel zuby nehty bránit letu na pohřeb Nelsona Mandely,” píše server.

Agentury zmiňují i Rusnokovu omluvu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám