Hlavní obsah

Pořád chceme k EU, ale potřebujeme peníze, oznámil ukrajinský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Ukrajina má nadále v úmyslu v budoucnu podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií, ale potřebuje odpovídající balík finanční a hospodářské pomoci. Prohlásil to v pátek ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na končícím summitu Východního partnerství ve Vilniusu, kde asociační dohody s EU parafovali představitelé Gruzie a Moldavska. Původně měla smlouvu uzavřít i Ukrajina, ale v posledních dnech z procesu vycouvala.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (vpravo) s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem (vlevo) a předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem ve Vilniusu

Článek

Ukrajinský prezident ve Vilniusu prohlásil, že Kyjev v budoucnu dohodu podepsat chce, ale požaduje, aby Unie podnikla "rozhodující kroky" směrem k vypracování a realizaci balíku hospodářské pomoci Ukrajině.

"Bohužel se na poslední chvíli ukázalo, že Ukrajina je ponechána sama sobě, aby se potýkala s vážnými finančními a hospodářskými problémy," zdůvodňoval podle agentury Reuters ukrajinský prezident své rozhodnutí asociační dohodu nepodepsat na uzavřeném setkání s evropskými lídry.

Parafování asociačních dohod s Gruzií a Moldavskem, jež je předstupněm ke konečnému podpisu, je prvním významným pokrokem, kterého bylo dosaženo v projektu Východního partnerství, jenž vznikl v roce 2009 v Praze.

Související témata

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč vyhrál prezidentské volby na Ukrajině.

Původně měl být hlavním vrcholem setkání ukrajinský podpis dohody o přidružení, Kyjev ale před pár dny jednání přerušil, podle mnohých pod tlakem Ruska. Někteří státníci marně doufali, že se Janukovyče podaří přesvědčit ještě na summitu ve Vilniusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tymošenkovou nelze propustit, řekl Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč posílil ve středu obavy skeptiků v kauze vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Řekl, že připravovaný zákon, který má...

Výběr článků

Načítám