Hlavní obsah

Italský Senát se zbavil Berlusconiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší italský premiér Silvio Berlusconi již není členem tamního Senátu. Ten jej ve středu s okamžitou platností vyloučil ze svých řad na základě protikorupčního zákona, podle něhož nemohou občané odsouzení za daňové úniky vykonávat veřejné funkce. Podle médií se hlasování nezúčastnil, aby se vyhnul ponižujícímu odchodu ze sálu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

"Je to hořký den, den smutku pro italskou demokracii," prohlásil ve středu v Římě Berlusconi před davem několika tisíc jeho stoupenců krátce předtím, než se jeho senátní kolegové sešli k hlasování. Politik neváhal v této souvislosti použít i radikálnější výrazy jako "politická vražda" nebo "státní převrat". Podle komentátorů tak chtěl ukázat, že je nadále odhodlán zasahovat do veřejného života.

Odebrání mandátu zbavuje Berlusconiho také poslanecké imunity. Pravomocně odsouzený politik si pak bude muset odpykat trest za daňové podvody, který mu v srpnu potvrdil nejvyšší soud.

Berlusconi očekává milost

Berlusconi byl za daňové úniky ve své společnosti Mediaset odsouzen letos v srpnu na čtyři roky do vězení. Trest mu byl vzhledem k amnestii snížen na jeden rok, který si odpyká vykonáváním veřejně prospěšných prací. Druhou možností bylo domácí vězení. Přímo do vězení nepůjde kvůli svému vysokému věku. Podstatné tak bude, že minimálně rok nebude smět vykonávat politickou funkci.

Berlusconi se nechal o víkendu slyšet, že by mu měl italský prezident Giorgio Napolitano udělit milost. Počátkem týdne pak apeloval na "svědomí" svých kolegů-senátorů, aby proti němu nehlasovali. Zároveň se začal ohánět novými údajnými důkazy, které potvrzují v kauze Mediaset jeho nevinnost a mají dostatečnou váhu na to, aby pomohly proces obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám