Hlavní obsah

Británie umožnila americké NSA uchovávat data o komunikaci svých občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království umožnilo od roku 2007 uchovávat americké tajné službě NSA telefonní čísla a e-mailové adresy Britů, kteří nebyli podezřelí z žádného porušení zákona. Uvedly to list Guardian a televize Channel 4 s odvoláním na informace získané od bývalého agenta Edwarda Snowdena.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle obou zdrojů britská vláda nechala v roce 2007 pozměnit zákony, aby to bylo možné. Britské ministerstvo zahraničí se k obvinění odmítlo vyjádřit s tím, že takovéto spekulace nekomentuje.

Podle sedmdesát let staré smlouvy mezi USA a Velkou Británií o sdílení zpravodajských informací, nemohou tajné služby obou zemí sbírat informace o té druhé bez jejího svolení.

Do roku 2007 nemohly americké tajné služby mobilní čísla a e-mailové adresy, které získaly během sledovacích a špionážních operací, dále uchovávat.

Po změně zákonů to bylo možné s cílem zjišťovat případné řetězení kontaktů. Stále však bez souhlasu nesmějí nahlížet do obsahu zpráv.

Už od roku 2005 Londýn umožnil USA sledovat Brity bez souhlasu, pokud je to v americkém zájmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám