Hlavní obsah

Bosenské Srby odsouzené i za Srebrenicu propustili kvůli procesní chybě

Sarajevo

Soud v Sarajevu kvůli procesnímu pochybení propustil na svobodu deset bosenských Srbů odsouzených za válečné zločiny. Zločinci, z nichž někteří byli zodpovědní za genocidu, jsou nyní volní kvůli tomu, že během procesů s nimi soud použil nesprávný trestní zákoník. Muži si na to stěžovali u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a ten rozhodl, že skutečně došlo k porušení jejich práv.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Matka dvou synů, kteří padli při srebrenickém masakru, se modlí u jejich hrobů.

Článek

Brzy by ale měli být souzeni znovu, poznamenaly světové tiskové agentury.

Šest z odsouzených mužů dostalo 28 až 33 let za podíl na zabití více než tisícovky muslimských mužů a chlapců během srebrenického masakru v roce 1995. Tresty pro ostatní se pohybovaly od 14 do 29 let za válečné zločiny spáchané proti civilistům během bosenské války v letech 1992 až 1995. Ve Srebrenici zemřelo celkem na 8000 bosenských Muslimů, šlo o nejhorší masakr na evropské půdě od druhé světové války.

Rodiny obětí výrok bosenského soudu pobouřil.

"Nyní se cítím znovu jako oběť. Nevím, kde ti propuštění zločinci jsou. Mohou stát za mými zády, zatímco spolu hovoříme," řekl agentuře AP Munira Subašičová, která při srebrenickém masakru o 22 členů své rodiny. Jak uvedla, již v minulosti dostávala různé výhrůžky kvůli tomu, že v procesech svědčila.

Evropský soud pro lidská práva letos v létě rozhodl, že Bosna porušila práva souzených mužů, když při procesu použila přísnější trestní zákoník z roku 2003 místo mírnějšího, který byl v platnosti, když byly zločiny spáchány.
Do Štrasburku se obrátili jen dva odsouzení, všech deset si pak stěžovalo u bosenského ústavního soudu. Ten jim vyhověl, verdikty nad nimi zrušil a nařídil vynést do tří měsíců nové rozsudky.

Reklama

Výběr článků

Načítám