Hlavní obsah

V Německu poprvé soudí prezidenta, kvůli korupci

Hannover
Aktualizováno

U soudu v Hannoveru ve čtvrtek poprvé stanul bývalý německý prezident Christian Wulff. Čelí obvinění z přijetí výhod v době, kdy byl ještě premiérem Dolního Saska. Wulff to popírá a u soudu se podle svých slov chce očistit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý německý prezident Wulff přichází do soudní síně Video: Reuters

 
Článek

"Chci v tomto řízení vyvrátit všechna zbývající obvinění, neboť jsem se ničeho špatného nedopustil," prohlásil. "Po procesu se s radostí znovu ujmu svých povinností," dodal.

Hannoverský soud má rozvrženo 22 stání. Při tom zahajovacím ve čtvrtek četla státní zástupkyně obžalobu.

O ničem jsem nevěděl, tvrdí

Je to vůbec poprvé, kdy v Německu soudí prezidenta. Wulffovi hrozí až tři roky vězení, upozornila ČTK.

Případ se točí kolem necelých 750 eur (přibližně 20 000 Kč), za které údajně podnikatel ve filmovém průmyslu David Groenewold hostil Wulffovu rodinu v roce 2008 při jejím výletu na mnichovský pivní festival Oktoberfest. Prokuratura tvrdí, že Groenewold tak chtěl motivovat Wulffa, aby uvolnil veřejné prostředky na jeho připravovaný filmový projekt John Rabe – Ctihodný občan třetí říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal.

Wulff od počátku tvrdí, že o Groenewoldových úhradách nic nevěděl.

V názoru na jeho záměr vrátit se do veřejného života v případě zproštění viny je německá veřejnost rozdělena. Padesát procent Němců si myslí, že by se mohl Wulff znovu o veřejné funkce ucházet, 47 procent je proti.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Lidé před Braniborskou bránou v německém Berlíně. Ilustrační foto

Kauza, kterou projednává hannoverský soud, ale byla jen jednou z příčin Wulffovy loňské rezignace na nejvyšší úřad. Kromě výletu na Oktoberfest byl prezident zapleten i do aféry s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 000 eur.

Reklama

Související články

Pohádka o německých Kennedyových je u konce

Stěhování se odehrálo tiše a takřka bleskově. Christian Wulff (53) vynesl několik kusů nábytku a kartónových krabic do auta a na přívěsný vozík. Jako úplně...

Výběr článků

Načítám