Hlavní obsah

Bulharští studenti obsadili univerzitu, chtějí i parlament

– Sofie

Bulharští studenti protestující proti vládě premiéra Plamena Orešarského v pondělí obsadili rektorát Sofijské univerzity. Na dveře umístili řetězy a zámky a nepouštějí dovnitř novináře ani učitele či jiné zaměstnance. Do budovy se dostanou jen přednášející, kteří podporují jejich protest. Posluchači univerzity v Plovdivu, kteří studentskou akci podpořili, vyzvali k úternímu obsazení parlamentu.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Protivládní demonstrace v Bulharsku

Článek

K "totální okupaci" rektorátu se studenti rozhodli v neděli po takzvaném Pochodu spravedlnosti, který se konal v bulharské metropoli v den 24. výročí pádu komunismu v zemi. Budovu rektorátu, kde kromě kanceláří správy sídlí také fakulta humanitních věd, protestující odmítají opustit, dokud neodstoupí kabinet Orešarského.

Demonstrace proti vládě začaly již v červnu, nedlouho po předčasných parlamentních volbách. Protestující vyčítají úřednickému kabinetu, kontrolovanému socialisty, nedostatek transparentnosti, korupci a závislost na oligarchii.

Studenti se k protestům přidali teprve na konci října, nicméně o to intenzivněji. V pondělí se "neomezené okupace" univerzit, jak to sami studenti nazývají, účastní posluchači 18 z 51 bulharských vysokých škol.

Studenti plovdivské univerzity také podle bulharských médií oznámili, že na podporu požadavku odstoupení vlády se v úterý uskuteční "okupace parlamentu". K účasti vyzvali všechny občany a začátek akce stanovili na 09:30 SEČ. Na cestu do hlavního města se chtějí vydat ještě večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám